Μηνύματα Προέδρου από Νέα Υόρκη

Από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπάθησε να περάσει τις δικές του εκτιμήσεις και τα δικά του μηνύματα.

Καταρχάς, επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επέλεξε τη Νέα Υόρκη, όπου, κατά τα άλλα, βρισκόταν για να προωθήσει τις θέσεις της Ε/Κ πλευράς για το κυπριακό, για να προχωρήσει σε δηλώσεις για «πολλά κτυπήματα» που δέχεται από το εσωτερικό μέτωπο, δηλώσεις οι οποίες μόνο άστοχες και άτοπες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το γεγονός δε, ότι οι εν λόγω δηλώσεις του Προέδρου, έγιναν σε αντιδιαστολή με τη «συγκινητική και ολόπλευρη» στήριξη που δέχεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, δυστυχώς, επιβεβαιώνει το επιχείρημα πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέπεσε σε απανωτά σφάλματα στη διαχείριση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.

Επί της ουσίας, όμως, θα αναφερθούμε σε ορισμένες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια:

Πρώτον, δήλωσε ότι εκμαίευσε υπόσχεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι θα ζητήσει από την τουρκική πλευρά να περάσει «από τα λόγια στην πράξη». Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Μουν εγκωμίαζε την Τουρκία, ενθαρρύνοντας την «να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση του μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις», συγχαίροντας, μάλιστα, τον Τ/Κ ηγέτη για την «εποικοδομητική προσέγγιση» του στο περιουσιακό.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε και να εμπεδώσουμε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η σημερινή Τουρκία στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, στην ευρω-ατλαντική συμμαχία, και στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, χρειάζεται να  συνειδητοποιήσουμε ότι ο ΟΗΕ δε διατίθεται να στήσει την Τουρκία στον τοίχο για ένα θέμα, το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει, και πιθανότατα θεωρεί ότι μπορεί να λυθεί, αν όχι με συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών, τότε σίγουρα με κάποιο άλλο τρόπο (βλ. απευθείας εμπόριο).

Δεύτερον, επανέλαβε την πάγια θέση του περί «κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία» χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι «η Τουρκία κρατά το κλειδί για την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού» και πρότεινε συνάντηση με την τουρκική ηγεσία για να αναπτύξει το όραμά του! Είναι άξιο απορίας το πως γίνεται, από τη μία, να αποκλείουμε την Τουρκία από οιανδήποτε εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία και να την απαλλάσσουμε από τις ευθύνες της, για να διαφυλάξουμε την «κυπριακής ιδιοκτησίας» λύση, και από την άλλη, να θεωρούμε την Τουρκία ως το κλειδί για την απεμπλοκή της όλης διαδικασίας, «παρακαλώντας», μάλιστα, την τουρκική ηγεσία να μας ακούσει!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οιανδήποτε κίνηση προς τα εμπρός θα έχει τη σφραγίδα της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος διερεύνησης των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας είναι η πολλάκις επαναλαμβανόμενη πρόταση του ΔΗΣΥ για διεύρυνση της όλης διαδικασίας με την απευθείας εμπλοκή τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ.

Τρίτον, αντιλήφθηκε ότι, επικοινωνιακά, η Τουρκία παρουσιάζεται με επιτυχία να επείγεται για λύση αλλά, ουσιαστικά, δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση τώρα. Προφανώς η εκτίμηση αυτή είναι ορθή. Όμως, τι έχει πράξει η Κυβέρνηση Χριστόφια για να «αναγκάσει» την Τουρκία να επιθυμεί λύση αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα κίνητρα και ποιοι οι λόγοι που θα ωθήσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό να κινηθεί αμέσως;

Επίσης, τίθεται και το εξής ερώτημα: Γιατί ο Πρόεδρος δήλωσε κάτι τέτοιο αυτή τη χρονική στιγμή; Μήπως έχει εισέλθει και ο ίδιος στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ενόψει και της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντί του στόχου της σύντομης λύσης;

Εν κατακλείδι, είναι καιρός όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το κυπριακό έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Η Τουρκία, από ότι διαφαίνεται, δεν είναι διαθετιμένη να προχωρήσει σε άμεση λύση, ενώ, ο διεθνής και ευρωπαϊκός παράγοντας παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Συνεπώς, εναπόκειται στη δική μας πλευρά να βρει τον τρόπο να οδηγήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία σε σύντομη λύση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν αφήσουμε κατά μέρος τις βαρύγδουπες δηλώσεις και συγκεντρωθούμε στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένη κοινής εθνικής στρατηγικής.

 

 

Σάβια Ορφανίδου

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ