Συζήτηση για την πορεία υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Συζητήσαμε σήμερα μετά από δική μας πρωτοβουλία, του Δημοκρατικού Συναγερμού, την πορεία υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην χώρα μας.

Ένα θέμα το οποίο αναδείξαμε το 2020 και μετά από δική μας πρωτοβουλία είχε θεσπιστεί όντως η Εθνική Στρατηγική για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση το 2022. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά είναι και σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και στην Κύπρο, με βάση έρευνες που είχαν γίνει τότε από το ΤΕΠΑΚ και τον κ. Παναγιώτη Ανδρέου αλλά και πρόσφατες έρευνες από την Κεντρική Τράπεζα, καταδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες χώρες στα πλαίσια της έρευνας που έγινε για τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Βεβαίως το πρόβλημα εντοπίζεται ακόμη περισσότερο στα ανήλικα άτομα κάτω των 18 ετών που δεν είχαν ποτέ επαφή με την χρηματοοικονομική παιδεία. Γι’ αυτό το λόγο και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η άμεση σύσταση αυτής της κυπριακής επιτροπής χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και παιδείας που θα συσταθεί στα πλαίσια της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη και να έχει και αποτέλεσμα, τις δράσεις και τις ενέργειες που υπάρχουν στα πλαίσια αυτής της εθνικής στρατηγικής.

Το πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι πολύ μεγαλύτερο σε νεαρές ηλικίες, είναι μεγαλύτερο σε ηλικιωμένους και σε γυναίκες γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό να ενταχθούν μέσα στα σχολεία μας αυτά τα μαθήματα για χρηματοοικονομική παιδεία ξεκινώντας από το γυμνάσιο και το λύκειο και αυτό μας έχει ήδη δηλώσει το Υπουργείο Παιδείας αλλά να συνεχιστούν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ και άλλα πανεπιστήμια εφαρμόζουν στην πράξη αυτά τα μαθήματα.

Κλείνω λέγοντας ότι ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα παρακολουθούμε αυτό το θέμα γιατί αυτό το θέμα αγγίζει την οικονομική ευημερία και του καθενός ξεχωριστά αλλά και την ευημερία μίας ολόκληρης χώρας. Φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο αλλά ιδιαίτερα και σε ατομικό επίπεδο εάν όλοι ξέραμε τι είναι το επιτόκιο, να διαβάζαμε τα μικρά γράμματα κάτω από τα συμβόλαια και να μπορούσαμε να διαχειριστούμε σωστά το ιδιωτικό μας χρέος.