2011: Άξονες Εθνικής Στρατηγικής για το Κυπριακό

Η νέα χρονιά βρίσκει το κυπριακό πρόβλημα στην πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας επίλυσης του. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην Έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσίασε, εμμέσως πλην σαφώς, το πρώτο τρίμηνο του 2011 ως το φυσικό χρονικό πλαίσιο επίτευξης λύσης του κυπριακού, έθεσε τους δύο ηγέτες προ των ευθυνών τους για αξιοποίηση αυτού του χρονικού πλαισίου, και επισήμανε την ανάγκη έγκαιρης και σωστής προετοιμασίας του κοινού για την αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης.

Ενόψει της κρίσιμης αυτής περιόδου, επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε τους άξονες της εθνικής μας στρατηγικής για το 2011, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεση τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, εστιάζοντας στα ακόλουθα:

Καταρχάς, θα πρέπει, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, να αποφασίσουμε τι είδους λύση θέλουμε. Είναι καιρός, επιτέλους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αντιληφθούν ότι η μόνη βιώσιμη και λειτουργική μορφή λύσης του κυπριακού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική μορφή λύσης θα μας οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στη διχοτόμηση. Μόλις γίνει αυτό αντιληπτό, θα πρέπει, με συλλογικότητα, να εναπακαθοριστούν οι παράμετροι αυτής της λύσης με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Παράλληλα, θα πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή επικοινωνιακή εκστρατεία προετοιμασίας των πολιτών με στόχο την αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης, για αποφυγή αναβίωσης φαινομένων όπως αυτών του 2004.

Δεύτερο, θα πρέπει, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτήσαμε με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Επιβάλλεται,

(α) να ενισχύσουμε την παρουσία της Κύπρου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,

(β) να εντείνουμε τις προσπάθειες προώθησης των θέσεων μας μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική σε όλα τα επίπεδα,

(γ) να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, και

(δ) να κτίσουμε συμμαχίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στη βάση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Η επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο νησί μας καταδεικνύει ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΕ, και αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε δεόντως. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Πρέσβη στην Κύπρο ότι «η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η αφόρητη διαίρεση της Κύπρου…το γεγονός ότι πραγματοποιείται αυτή η επίσκεψη σε πολύ σημαντική χρονική στιγμή, τώρα, έχει τη δική του αξία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις της Ομάδας Μπαρόζο για το κυπριακό, ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη διευθέτησης κλείνει γρήγορα», και πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση συμφωνίας στα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ».

Τρίτον, Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η σημερινή Τουρκία στην επίλυση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, και να το λάβουμε σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό της στρατηγικής μας. Είναι, επίσης, σημαντικό να αντιληφθούμε ότι, όσο αφορά το κυπριακό, το θέμα δεν είναι πόσο δίκαιη, θεωρούμε εμείς, τη θέση μας, αλλά με ποιο τρόπο πείθουμε τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία, μέχρι στιγμής, κερδίζει έδαφος στον επικοινωνιακό τομέα.

Είναι καιρός, λοιπόν, όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι καθοριστικό για την τελική κατάληξη του κυπριακού, και για αυτό θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με βάση τους πιο πάνω άξονες.

 

Σάβια Ορφανίδου

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ