Η Κύπρος ΝΑΙ μπορεί!

Τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται ότι το δόγμα Νταβούτογλου, των «μηδενικών προβλημάτων» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, έχει βγει εκτός τροχιάς. Οι τουρκικές απειλές, δια στόματος μάλιστα του Τούρκου Πρωθυπουργού, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ σε περίπτωση έναρξης των ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε κοινή οικονομική ζώνη των δύο χωρών, είναι ενδεικτικές της αλλαγής πλεύσης στους πολιτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Είναι εμφανές πλέον ότι οι επιδιώξεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, μετά τη γνωστή κρίση στις σχέσεις του με το Ισραήλ, είναι να καταστεί η Τουρκία μια μικρή υπερδύναμη στην περιοχή, με ηγεμονικό ρόλο ανάμεσα στον αραβικό κόσμο, αλλάζοντας έτσι σημαντικά τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, επαναπροσδιορίζοντας το δικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει να αναχαιτίσει τις τουρκικές επιδιώξεις, αναζητώντας συμμάχους σε μη Ισλαμικά κράτη. Χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και άλλες Βαλκανικές χώρες, μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην ισλαμική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και, κατά τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, να αποτελέσουν ασπίδα κατά του «νέο-οθωμανικού» μοντέλου που αναπτύσσει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτό το πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων και, κυριότερα, υπό πρίσμα της νέα τουρκικής τακτικής των απειλών, είναι σημαντικό η Κύπρος να επαναπροσδιορίσει το ρόλος της στην περιοχή και να αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς παίχτες στο νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαγράφεται. Κυριότερα δε, είναι σημαντικό η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση και να αναδειχθεί ως γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής και ΕΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Κύπρος κινδυνεύει να καταστεί ο αδύναμος κρίκος ανάμεσα σε δύο πρώην συμμάχους, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, τόσο για την εθνική μας υπόθεση, όσο και για την ευμάρεια του λαού μας.

Για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, η Κύπρος οφείλει άμεσα να προέβη σε πιο έντονα διαβήματα προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απαιτήσει έμπρακτη στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις. Με βάση πρόσφατες πληροφορίες, αριθμός διεθνών κολοσσών φυσικού αερίου έχουν δείξει ενδιαφέρον για ερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλα θαλάσσια οικόπεδα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ανάμεσα τους και μια ρωσική εταιρεία, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για κοινά ρωσικά και κυπριακά συμφέροντα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.

Ιδιαίτερα δε, η Κύπρος οφείλει να επανασχεδιάσει την εξωτερική της στρατηγική και να αναζητήσει στενούς συμμάχους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έντονη και ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών απειλών από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος πρώτος έσπευσε να παράσχει στήριξη στην Κύπρο, είναι αποτέλεσμα των στενών συμμαχιών και των άριστων σχέσεων που διατηρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τα αδελφά κόμματα, μέλη του ΕΛΚ. Ως γνωστό, το ΕΛΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, στις τάξεις της οποίας ανήκουν 14 Αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος συγκαταλέγεται και η μεγάλη διεθνής επιτυχία της ΝΕΔΗΣΥ, η οποία, στην πρόσφατη Σύνοδο της Νεολαίας του ΝΕΛΚ, κατάφερε, με δική της πρωτοβουλία, να περάσει, ομόφωνα, ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών απειλών κατά της έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο.

Η άμεση ανταπόκριση και στήριξη των ευρωπαίων εταίρων μας στις ενέργειες του ΔΗΣΥ και της ΝΕΔΗΣΥ, καταδεικνύουν ότι η Κύπρος, παρόλο το μικρό γεωγραφικό της εκτόπισμα, μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Αυτό που χρειάζεται είναι νέο όραμα, νέα στρατηγική και οικοδόμηση στέρεων συμμαχιών βασισμένων σε αμοιβαία εθνικά συμφέροντα και αλληλεξαρτήσεις.

Στο νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος, εάν πραγματικά θέλει και εάν ελιχθεί έξυπνα, ναι μπορεί!

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ