Η ομελέτα δεν γίνεται ποτέ από μόνη της!

Και φτάσαμε αισίως στο 2019! Περάσαμε έξι ομολογουμένως δύσκολα χρόνια, κυριότερα λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε ανελέητα τον τόπο μας το 2012, αλλά και λόγω των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λήφθηκαν, στον απόηχο αυτής της κρίσης.
Σήμερα τρέχουμε με ανάπτυξη γύρω στο 4%, από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ καλύπτουμε σταδιακά το χαμένο έδαφος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 11% την περίοδο της κρίσης (2009-14). Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία από το 17% στο 7.5% σήμερα, το οποίο είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Λειτουργούμε πλέον με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ενδεικτικό του οποίου είναι το ιστορικό δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους €850εκ τους 10 πρώτους μήνες του 2018. Το δημόσιο χρέος, έστω και με την επιβάρυνση του Συνεργατισμού, είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα, με στόχο τη μείωση του κάτω από το 100% το 2019.
Ο τραπεζικός τομέας θωρακίστηκε μετά τις τελευταίες αποφάσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από τα €28δις γύρω στα €11δις σήμερα, ενώ οι τράπεζες άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν ως τράπεζες με την παροχή δανείων σε νεαρά ζευγάρια αλλά και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Το παζάρι αναζωογονήθηκε, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξήθηκε και οι πολίτες επωφελούνται ήδη από τα 17 μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, τα τελευταία τρία χρόνια. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επανήλθε, και μαζί της επανήλθε και η οικονομία μας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί να έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε με σημαντικές προκλήσεις, αλλά αδιαμφισβήτητα είμαστε στη σωστή πορεία.
Για να διατηρήσουμε όμως αυτή την πορεία, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κτίσει γερά τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου, μέσα από τις αναγκαίες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων, των φορολογιών, η εισαγωγή του ΕΕΕ, οι μεγάλες επενδύσεις στο καζίνο και στις μαρίνες, αλλά και η δημιουργία των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού είναι πολύ σημαντικές. Αλλά δεν είναι αρκετές.
Εκκρεμούν πολύ σοβαρές αποφάσεις και σημαντικά νομοσχέδια που πρέπει να προωθηθούν. Η εφαρμογή επιτέλους ενός Γενικού Συστήματος Υγείας χωρίς ουρές, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο επενδυτικός νόμος που θα ενισχύσει τις στρατηγικές επενδύσεις στον τόπο μας, η μερική αποκρατικοποίηση των τηλεπικοινωνιών μας και η μεταφορά της διαχείρισης σε στρατηγικό επενδυτή, η αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η ολική μεταρρύθμιση του Δικαστικού μας Συστήματος, η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η δημιουργία των Υφυπουργείων Ανάπτυξης, Ψηφιακής Στρατηγικής και Πολιτισμού, και τόσα άλλα.
Υπάρχει πάντα αντίσταση στην αλλαγή. Υπάρχουν «βασίλεια» που θα γκρεμιστούν, κεκτημένα δεκαετιών που θα χαθούν, αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχει όμως και ένας κοινός στόχος, ένα κοινό όραμα. Να δημιουργήσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε τις συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης για όλους τους πολίτες της Κύπρου. Μέσα από το διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα και με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά κυριότερα, μέσα από αποφασιστικότητα, τόλμη και πείσμα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους και κόντρα στις φωνές του λαϊκισμού και της μεμψιμοιρίας. Όπως λέει και ο σοφός λαός, για να γίνει η ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά. Πρέπει να σπάσεις κατεστημένα δεκαετιών. Η ομελέτα, δεν γίνεται ποτέ από μόνη της.
Καλώς μας όρισες 2019!