Αγανάκτηση!

Η λέξη «αγανάκτηση» φαίνεται ότι έχει γίνει πολύ δημοφιλής αυτές τις μέρες στον τόπο μας, και όχι αδίκως. Πολύ νωπό στη μνήμη αλλά και στην καρδιά μας είναι το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που οδήγησε στο θάνατο 13 λεβέντες και στην ολοσχερή καταστροφή του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του τόπου.

Πολύ νωπή είναι και η εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων να φυλάξουν με τις σωστές προδιαγραφές τα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου. Αλλά κυριότερα, πολύ νωπή στη μνήμη είναι η πολιτική ευθύνη του Προέδρου Χριστόφια για τον προσωπικό χειρισμό του όλου ζητήματος, όπως αποδεικνύεται περίτρανα πλέον από επίσημα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα και των οποίων τα γεγονότα δεν επιδέχονται καμίας, μα καμίας αμφισβήτησης.

Η αγανάκτηση, όχι μόνο των συγγενών των θυμάτων αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού ελληνισμού είναι απόλυτα δικαιολογημένη και απόλυτα σεβαστή. Τόσο στην ένταση της όσο και στην εμβέλεια της.

Το τραγικό παράδοξο της όλης υπόθεσης όμως, είναι η «αγανάκτηση» που εκφράζεται απρόκλητα και απαράδεκτα, τον τελευταίο καιρό, από μια μικρή μερίδα πολιτών, η οποία, από ότι διαφαίνεται, δεν μπορεί να ανεχτεί τη δικαιολογημένη αυτή διαμαρτυρία της μεγαλύτερης μάζας του λαού, κατά των χειρισμών της παρούσας κυβέρνησης και, προσωπικά, του Προέδρου Χριστόφια.

Και τι δεν έχουν ακούσει τα αυτιά μας αυτές τις μέρες από άτομα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, σε μια θλιβερή προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Ακούσαμε για πραξικοπηματίες, εοκαβιτατσίες και φασίστες έξω από το Προεδρικό: Με μια απλή βόλτα έξω από το Προεδρικό το βράδυ κάθε Δευτέρας, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία αυτών που διαμαρτύρονται είναι νέοι και νέες που δεν ήταν καν γεννημένοι το 1974.

Ακούσαμε για οργανωμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης, και δη του Δημοκρατικού Συναγερμού, για καθοδήγηση των αγανακτισμένων, για σκοπούς πολιτικής εξόντωσης του Προέδρου Χριστόφια: Με μια απλή συνομιλία με τους διαμαρτυρόμενους έξω από το Προεδρικό, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι η αγανάκτηση δεν έχει χρώμα, δεν είναι ούτε μπλε, ούτε κόκκινη, ούτε πράσινη! Είναι γνήσια, είναι αυθόρμητη και είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Και οποιαδήποτε νύξη περί του αντίθετου, δεν είναι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου που προσβάλει, αλλά όλη αυτή τη μάζα του λαού που ζητά αλλαγή, που ζητά δικαιοσύνη, που ζητά τιμωρία των ενόχων!

Ακούσαμε για γελοίες και παράλογες συγκρίσεις μεταξύ της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση και της πτώσης του αεροπλάνου της ΗΛΙΟΣ ή της πτώσης του ελικοπτέρου με τον Ευάγγελο Φλωράκη. Ανόμοια περιστατικά, που δεν σχετίζονται με προσωπικούς χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε με πολιτικές αποφάσεις βασισμένες σε ξεπερασμένες και επικίνδυνες  ιδεολογικές καταβολές, ούτε έχουν οδηγήσει την Κύπρο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ακούσαμε πολλά και ανεχτήκαμε πολλά. Αλλά το χειρότερο από όλα ήταν η εξύβριση και η ταπείνωση που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων κατά τη μεγάλη πορεία των 300 χιλιομέτρων, και κυριότερα, η προσπάθεια κάποιων να ρίξουν τις ευθύνες της τραγωδίας στους νεκρούς, σπιλώνοντας έτσι, όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και την ηρωική προσπάθεια τους να σώσουν, έστω και την υστάτη, αυτό που δεν σωζόταν. Ο παροξυσμός, ο παραλογισμός, ο φανατισμός, το θράσος και η ασέβεια σε όλο τους το μεγαλείο!

Ήμουν πάντοτε της άποψης ότι με νηφαλιότητα, με σύνεση και με επιχειρήματα, η λογική θα μπορούσε να υπερισχύσει σε οποιοδήποτε διάλογο. Τα τελευταία γεγονότα όμως, και ιδιαίτερα τα όσα τραγικά ακούγονται από τους υπερασπιστές του Προέδρου Χριστόφια, είναι πραγματικά η σταγόνα που έχει ξεχειλίσει από το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης.

Ως ελεύθερος πολίτης αυτού του τόπου, αλλά ακόμα και ως άτομο που ασχολείται χρόνια με τα κοινά, έχω κάθε δικαίωμα αλλά και κάθε υποχρέωση, και να διαμαρτυρηθώ, και να κρίνω τα κακώς έχοντα και να απαιτήσω, εδώ και τώρα, αλλαγή και δικαιοσύνη. Και όσο πιο γρήγορα περάσει αυτό το μήνυμα, τόσο πιο γρήγορα θα δει επιτέλους αυτός ο τόπος μια άσπρη μέρα.

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

[email protected]