Ομιλία Σάβιας Ορφανίδου για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2020

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι πραγματικά τιμή, που έχω σήμερα την ευκαιρία να μιλώ για πρώτη φορά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και μάλιστα στο πλαίσιο της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2020.

Είναι συνάμα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που καταθέτω τις δικές μου απόψεις, μέσα σε πνεύμα ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα πραγματικά δεδομένα σε σχέση με την οικονομία της χώρας μας.

Για αυτό και εγώ επιλέγω να πω τα πράγματα ως έχουν, στη βάση δεδομένων, χωρίς καμία δόση ωραιοποίησης, αλλά και χωρίς μηδενισμό. Η μηδενιστική προσέγγιση στην οικονομία που συχνά εκφράζεται από την αντιπολίτευση δεν ωφελεί κανένα. Στα θέματα οικονομίας χρήσιμο είναι να παραθέτουμε τεκμηριωμένες θέσεις και απαντήσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα.

Το πρώτο που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αφορά το επίπλαστο δίλημμα που προβάλει πολλές φορές η αντιπολίτευση, περί δήθεν ευημερίας των αριθμών, αντί της ευημερίας των ανθρώπων. Αυτή η προσέγγιση δεν ανταποκρίνεται, ούτε συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Αν θέλει κανείς να είναι συνεπής και αξιόπιστος στην οικονομία, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι οι δείκτες και οι αριθμοί αφορούν ανθρώπους. Αφορούν τους συμπολίτες μας. Αντικατοπτρίζουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας σε μια δεδομένη στιγμή και σίγουρα βοηθούν στο να έχουμε μια πιο αντικειμενική προσέγγιση και να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Όταν κάποιος κλείσει τα μάτια και υιοθετήσει την προσέγγιση ότι οι αριθμοί δεν έχουν σημασία, θα οδηγηθεί σίγουρα σε αδιέξοδο. Αυτό δυστυχώς έγινε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, όταν όλοι οι οικονομικοί δείκτες τότε κατρακυλούσαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη χειρότερη κρίση μετά το ’74.

Το αντίστροφο συμβαίνει επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι κατά τα άλλα άψυχοι αριθμοί, επιβεβαιώνουν μια συνεπή, σταθερή πορεία που αποκατέστησε την οικονομική δραστηριότητα, την εμπιστοσύνη και σε σύντομο χρόνο, τη δυναμική ανάπτυξη.

Ο τόπος μας διανύει για 5η συνεχόμενη χρονιά ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριοι τομείς της οικονομίας μας βελτιώνονται, καλυτερεύοντας παράλληλα και την καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι για ακόμη μια φορά πλεονασματικός. Φέτος το δημοσιονομικό πλεόνασμα αγγίζει το €1.δις και είναι το ψηλότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το ψηλότερο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το περιθώριο ασφαλείας για την οικονομία της χώρας μας. Αυτή η συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση μπόρεσε να προωθήσει περίπου 20 φορολογικές ελαφρύνσεις μέχρι σήμερα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, με προοπτική να υπάρξουν και επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανεργία έχει μειωθεί από το 16.5% στην κορύφωση της κρίσης κοντά στο 6.5%, πιο κάτω δηλαδή από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πλησιάζοντας τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Αυτοί δεν είναι αριθμοί. Είναι το αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα και του συνόλου των παραγωγικών τάξεων. Οι αριθμοί που δείχνουν μείωση της ανεργίας, είναι οι χιλιάδες συμπολίτες μας που βρήκαν επιτέλους δουλειά, ύστερα από μήνες αγωνίας και αδράνειας, εξαιτίας της κατάστασης που βρέθηκαν, να είναι εκτός αγοράς εργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, εκατοντάδες βιώσιμες επιχειρήσεις πέτυχαν την επαναδραστηριοποίησή τους και νέες δουλειές έχουν ανοίξει. Πολλά νεαρά ζευγάρια μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες μας, με τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια που υπήρξαν ποτέ, επειδή το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί πλέον σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, με αυστηρές αλλά αξιόπιστες εξασφαλίσεις.

Το κράτος μας μπορεί να αποπληρώνει μεγάλα δάνεια και να τα αντικαθιστά με πιο φτηνό δανεισμό, μειώνοντας το κόστος του δημόσιου μας χρέους, επειδή μετά από 7 ολόκληρα χρόνια στο επίπεδο των «σκουπιδιών», η κυπριακή οικονομία αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα. Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Κύπρο σε βάθος χρόνου, επενδύοντας για πρώτη φορά στα κυπριακά ομόλογα διάρκειας 30 ετών.

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έζησα από πολύ κοντά στο Υπουργείο Οικονομικών τα τραγικά γεγονότα της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας δεν ήταν ποτέ, ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη. Σε αυτή την ανάκαμψη συνέβαλαν πρωτίστως και πάνω από όλα, οι συμπολίτες μας, τα οργανωμένα σύνολα, η κοινωνία των πολιτών, όλες οι παραγωγικές τάξεις. Μέσα από θυσίες, μέσα από τη συνεργασία και την κατανόηση τους, μέσα από σκληρή δουλειά.

Δεν ήταν ποτέ δεδομένη ούτε και η σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Χρειάστηκαν να παρθούν δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, για να μπορέσουν να θωρακιστούν οι τράπεζες μας και να λειτουργήσουν στο απαιτητικό και αυστηρό, ευρωπαϊκό, εποπτικό πλαίσιο.

Δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση η πορεία μας προς την ανάκαμψη. Έγινε όμως εφικτή, μέσα από συλλογική προσπάθεια και μέσα από ορθολογιστικές πολιτικές που ήταν ωφέλιμες και όχι κατ’ ανάγκη αρεστές.

Σήμερα, είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις και να αφήσουμε πίσω μας όσα μας οδήγησαν στην οικονομική παρακμή. Για αυτό και έχουμε διπλά την ευθύνη, να διατηρήσουμε αυτή την πορεία ανάκαμψης που πετύχαμε με τόσο κόπο. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, αλλά συνάμα είναι και συλλογική η ευθύνη για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δεν χρειάζεται να αναπολούμε τον κακό μας εαυτό. Έχουμε μνήμη και ξέρουμε ότι είναι κακή επιλογή, μόλις τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα, να γυρίζουμε ξανά πίσω στις παλιές μας συνήθειες. Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αποφύγουμε. Η συνέχιση της αναπτυξιακής μας πορείας εξαρτάται από εμάς και από το πόσο θα αντισταθούμε στους λαϊκισμούς και στην μικροκομματική πρακτική για αλίευση ψήφων.

Εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό δεν επιθυμούμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Μέσα από πολύ δύσκολες, ομολογουμένως, αποφάσεις συμβάλαμε ουσιαστικά στο να αποκαταστήσουμε τα θεμέλια και τη ομαλή λειτουργία της οικονομίας μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Τώρα ακριβώς είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων. Πολλοί ανάμεσά μας γνωρίζουν ότι για να καλλιεργηθεί η αλλαγή και να γίνει πράξη, πρέπει να «πειράξεις» παγιωμένα κεκτημένα δεκαετιών. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη που στον πολιτικό κόσμο συνεπάγεται εύκολη κριτική και προσωπικό κόστος. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, να βρούμε την δύναμη και την διάθεση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις. Με την μεταξύ μας συναίνεση και συνεννόηση.

Τώρα που έχουμε την ευχέρεια που μας δίνει ο θετικός οικονομικός κύκλος της ανάπτυξης, πρέπει να τολμήσουμε την εκ βάθρων μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, στην τοπική μας αυτοδιοίκηση, στο δικαστικό μας σύστημα, στα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Οφείλουμε να στηρίξουμε πρωτοβουλίες όπως το blockchain, που είναι και πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και άλλες πολιτικές που προωθούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οφείλουμε να στηρίξουμε περαιτέρω την ιδιωτική πρωτοβουλία και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μια κοινωνία δεν πρέπει μόνο να είναι ευημερούσα. Πρέπει και να αποτελείται από ευτυχισμένους ανθρώπους, που αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινωνία που σκέφτεται με αξιοκρατία και συλλογικότητα και προσέχει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Για αυτό και στην εξίσωση της δικής μου δράσης, δεν θα απουσιάζουν οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι πάντοτε στον πυρήνα της κάθε πολιτικής. Μιας πολιτικής που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παρέχει ίσες ευκαιρίες, που ενδυναμώνει τον ρόλο της γυναίκας και κτίζει κοινωνίες που ενισχύουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Μιας πολιτικής που στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας έτσι μια από τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, αυτή της κλιματικής αλλαγής που τόσο επηρεάζει το νησί μας.

Κυριότερα και πάνω από όλα, στηρίζω τις πολιτικές και τις προσπάθειες που ενισχύουν την πατρίδα μας στον μεγάλο αγώνα για ελευθερία και επανένωση, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης στο πολύπαθο νησί μας.

Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πληγωθεί και έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, μόνο επειδή τα επιχειρήματα μας έχουν λογική και η οικονομία μας τα πηγαίνει πολύ καλύτερα.
Θέλουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να βάλουμε τέλος στην απαξίωση. Χρειάζεται να μιλήσουμε πιο απλά, να κάνουμε περισσότερα, και να αφήσουμε τα κενά λόγια. Οι πολίτες πλέον αναζητούν πολιτικούς που θα τους πούνε την αλήθεια κατάματα, όσο πικρή και εάν είναι, μακριά από λαϊκισμούς και συνθήματα. Πολιτικούς που θα έχουν επιχειρήματα, συνέπεια και αξιοπιστία στο λόγο τους και που δεν κοροϊδεύουν τους πολίτες. Πολιτικούς που δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά που έχουν την κατάρτιση και την πολιτική προπαίδεια που θα τους επιτρέψει την κρίσιμη στιγμή να πάρουν δύσκολες, αλλά χρήσιμες για τον τόπο αποφάσεις.
Προέρχομαι από τη νεότερη γενιά, που ήρθαμε με όνειρα και σπουδές, χάρη στον κόπο και τις θυσίες των γονέων μας. Αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, και ότι πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μας έδωσαν τη σκυτάλη αλλά και να ανοίξουμε δρόμους για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία στα πολιτικά δρώμενα. Με γνώση, με ποιότητα στον δημόσιο διάλογο, με επιχειρήματα, με πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.