Δηλώσεις για την Εκστρατεία Ενημέρωσης για Φύλαξη Ωαρίων

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αυτεπάγγελτο θέμα που ενέγραψαν οι Βουλεύτριες του ΔΗΣΥ, αναφορικά με την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των γυναικών για τη φύλαξη/κατάψυξη ωαρίων.

Η κα Ορφανίδου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, χαιρέτισε για ακόμη μια φορά την αναθεώρηση του Σχεδίου Επιδότησης για αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση ύψους €2000 για τη διαδικασία φύλαξης των ωαρίων για ιδίαν χρήση και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των γυναικών για αυτή την επιλογή. Επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, όπως γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει. Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, η κα Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως η όλη διαδικασία φύλαξης ωαρίων για τις καρκινοπαθείς γίνεται δωρεάν, καθώς επίσης και η διαδικασία φύλαξης σπέρματος για τους καρκινοπαθείς άνδρες. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία ή λόγω σοβαρών ασθενειών, συνεπώς η κατάψυξη ωαρίων σε σχετικά νεαρή αναπαραγωγική ηλικία, θα εξασφαλίσει σίγουρα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας στην Κύπρο.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, η κα Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως γίνεται η ενημέρωση των γυναικών για την εν λόγω επιλογή, σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που πρέπει να ετοιμαστούν, και σε επίπεδο κρατικών φορέων ως μια Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης και όχι διαφήμισης του θέματος. Η κα Ορφανίδου χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και τη θετική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπρόσθετα, για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση της φύλαξης των ωαρίων, η κα Ορφανίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές ποινές στην υφιστάμενη νομοθεσία που αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Τέλος, η κα Ορφανίδου, χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας στην πρόταση της για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στα πλαίσια της οποίας δύναται να βελτιωθούν πρόνοιες σχετικά με το εν λόγω θέμα.