Άλλαξε τον εαυτό σου για να αλλάξεις τον κόσμο!

Σε προεκλογικές περιόδους, όπως η σημερινή που διανύουμε, γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της απαξίωσης της πολιτικής από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας και ειδικότερα, από τους νέους ανθρώπους. Και είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο το γεγονός ότι, όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στον προεκλογικό αγώνα και όσο πιο πολύ φορτσάρουν οι κομματικές μηχανές, τόσο πιο έντονα αντιληπτή γίνεται αυτή η απάθεια και η αδιαφορία των νέων ανθρώπων για την πολιτική.

Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας και συμμετοχής στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, δυσκολεύομαι να αποδεχθώ αυτή την αδιαφορία, και πολλές φορές, αντιπάθεια νέων ανθρώπων προς οτιδήποτε έχει σχέση, όχι μόνο με πολιτικές παρατάξεις, αλλά ακόμη και με την ενασχόληση με τα κοινά. Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι πλέον μπορώ να κατανοήσω καλύτερα τους λόγους για τους οποίους οι νέοι μας σήμερα αποστρέφονται τα κόμματα.

Αλήθεια, σε τι να πρωτοαναφερθώ. Στα πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν κυριότερα τους νέους επιστήμονες μας, οι οποίοι τελειώνουν τις σπουδές τους με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον; Στα νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να φτιάξουν ένα σπίτι για να στεγάσουν την οικογένεια τους; Στους νέους μας που βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με φαινόμενα αναξιοκρατίας, ρουσφετιού και διαφθοράς; Στα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα βίας και νεανικής παραβατικότητας; Ή στις ανούσιες πολιτικές «κοκορομαχίες» που παρακολουθούμε καθημερινώς από μια μεγάλη μερίδα πολιτικών, οι οποίοι σαφώς στερούνται τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, ορθής πολιτικής αντίληψης και διορατικότητας;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απαξίωση της πολιτικής σήμερα και εντείνουν καθημερινώς το πρόβλημα. Για αυτό και είμαι της άποψης ότι καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική δύναμη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των πολιτικών παρατάξεων, οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να πούνε τα πράγματα με το όνομα τους. Οφείλουν να βάλουν ένα τέλος στα κούφια συνθήματα, στις ψευδείς υποσχέσεις και στα μεγάλα λόγια. Οφείλουν να απευθυνθούν στους πολίτες με καθαρό λόγο και να προτείνουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Οφείλουν να μιλήσουν τη γλώσσα της νέας γενιάς, να περάσουν τα μηνύματα τους μέσα από σύγχρονους όρους, και να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους με νέο όραμα για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο.

Σίγουρα θα συμφωνήσω με την ευρύτερη αντίληψη των νέων ότι ο χώρος της πολιτικής δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Πάντοτε θα υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες, και πάντοτε θα δημιουργούνται ισχυρά και συγκεντρωτικά κατεστημένα. Έχω όμως πολύ έντονα την πεποίθηση ότι η παραδοχή αυτής της κατάστασης, πρώτα από εμάς, τα νεαρά στελέχη των πολιτικών κομμάτων, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιο σημαντικό δε, είναι ότι λαμβάνουμε τα μηνύματα της νέας γενιάς και αναγνωρίζουμε πλέον την επιτακτική ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του τρόπου λειτουργίας, του τρόπου έκφρασης αλλά και των θέσεων ενός κόμματος. Και προς αυτη την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Ο Λέων Τολστόι έχει πει ότι « όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του». Και είναι αλήθεια. Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο, λίγοι όμως είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι η αλλαγή αυτή θα έρθει μόνο εάν αλλάξουμε πρώτα εμείς τον τρόπο σκέψης μας.

Για αυτό και είναι σημαντικό να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε όλους τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να απέχουν στις επικείμενες εκλογές: Με τη δική σου ψήφο μπορείς να συμβάλλει και εσύ στην αλλαγή και στην ανανέωση. Με την αποχή σου απλώς ανέχεσαι και συντηρείς την υφιστάμενη κατάσταση που εσύ ο ίδιος αποστρέφεσαι. Το δικαίωμα της ψήφου είναι ιερό. Χρησιμοποίησε το για να ακουστεί και η δική σου φωνή. Χρησιμοποίησε το για να ενώσεις τα δικά σου θέλω με τα δικά μας θέλω για να καταφέρουμε να αλλάξουμε επιτέλους τα πράγματα.

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ