Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας για την Αθηροσκληρωτική Νόσο

«Οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι, δυστυχώς, η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας ανά το παγκόσμιο. Με βάση το προφίλ υγείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο, οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου και στη χώρα μας, είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, με ποσοστό 28% να οφείλετε σε καρδιαγγειακές ή σε υποκείμενες νόσους. Μια από αυτές τις υποκείμενες νόσους είναι και η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, η οποία αποτελεί την αιτία του 85% των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Συνεπώς προκύπτει η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, από την ίδια την Πολιτεία. Για σκοπούς προώθησης της πιο πάνω στρατηγικής, μετά από δική μας πρωτοβουλία, υποβάλαμε εισήγηση όπως εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η δημιουργία και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη μείωση των Εμφραγμάτων και των Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Η εν λόγω εισήγηση έγινε αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους της Επιτροπής και ως εκ τούτου το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί εκ μέρους όλης της Επιτροπής»

Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Καρδιοπαθών Λευκωσίας για την ευκαιρία να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με τη Novartis Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Invisible Nation, για την ενημέρωση της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ