Το Σχέδιο της Επόμενης Ημέρας – Άρθρο στην εφημερίδα “Αλήθεια”

Το Σχέδιο της Επόμενης Ημέρας

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε να διαχειριστεί τρεις συνεχόμενες παγκόσμιες κρίσεις και δεκάδες άλλες εσωτερικές. Μια Κυβέρνηση που άντεξε και αντέχει στα πάρα πολύ δύσκολα, μια Κυβέρνηση η οποία, παρόλες τις αδυναμίες και παραλήψεις που εντοπίστηκαν κατά καιρούς, θα παραδώσει σε λίγους μήνες μια χώρα με γερά οικονομικά θεμέλια και με μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά επίπεδα. Επίκεντρο αυτής της τιτάνιας προσπάθειας της τελευταίας δεκαετίας για επιβίωση, σταθερότητα και αναβάθμιση υπήρξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος στα δύσκολα πάντα ήταν παρών με πρακτικές λύσεις για κάθε πρόβλημα.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο μοναδικός από όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία της ΚΔ, ο οποίος δεν επιθυμεί την αλλαγή από αυτή την πορεία σταθερότητας και ασφάλειας που κτίσαμε όλοι μαζί την τελευταία δεκαετία. Τουναντίον, η μεγάλη μας έγνοια είναι, όχι μόνο ο τόπος μας να μην ξαναζήσει τις εφιαλτικές εποχές του παρελθόντος, αλλά να πάει ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά, κτίζοντας την Κύπρο του 2030.

Για αυτό και εξαγγείλαμε το Σχέδιο της Επόμενης Ημέρας στη βάση 100 Αξόνων Πολιτικής με μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. Όχι για να καταργήσουμε όσα καλά κτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για να βελτιώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Οραματιζόμαστε μια οικονομία πιο ανθεκτική και βιώσιμη, με λιγότερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη, μέσα από ένα δυναμικό και αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο. Ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, όπου όλες οι υπηρεσίες του κράτους που εξυπηρετούν τους πολίτες θα βρίσκονται στην οθόνη του κινητού μας, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία. Το ίδιο μοντέλο που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να καταστεί η Κύπρος ένα νέο περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιθυμούμε μια Κύπρο πιο πράσινη, η οποία θα ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Κύπρο, η οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο τις καιρικές της συνθήκες για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό το δικό της φυσικό πλούτο.

Θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κύπρο της αλληλεγγύης, την Κύπρο που έκτισε ήδη γερά τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρεπής διαβίωσης για όλους τους πολίτες της. Για αυτό και πρέπει να ενδυναμώσουμε το γενικό σύστημα υγείας που εφαρμόσαμε με κόπο, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό της οικογένειας αλλά και τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες πολιτικές για την κοινωνική στέγη και το προσιτό ενοίκιο, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη ενεργειακή κρίση που διανύουμε.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε μια Κύπρο που θα επενδύει περισσότερο στη γνώση, στην παιδεία στην απασχόληση. Επιθυμούμε επιτέλους οι συμπολίτες μας να θεωρούν τον τόπο τους, ως τόπο που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Έχουμε ακόμη περισσότερη ευθύνη να κτίσουμε μια Κύπρο πιο δίκαιη, με ενισχυμένη διαφάνεια, λογοδοσία και ένα πιο δυνατό κράτος δικαίου. Να κτίσουμε μια κοινωνία που να σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα στους πολίτες.

Μα κυριότερα, οραματιζόμαστε όλα τα πιο πάνω σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα. Για αυτό και παραμένει αναλλοίωτος ο πρωταρχικός μας στόχος για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη προτείνει το ΝΑΤΟ και το φυσικό αέριο ως τα δυνατά μας χαρτιά για να σπάσουμε το σημερινό αδιέξοδο και να ξεκλειδώσουμε τις διαπραγματεύσεις.