“Οι καναπεδάτοι, οι αρεστοί και οι ωφέλιμοι.” Συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης 6/8

Η εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού Σάβια Ορφανίδου απαντά στα ζητήματα που έθεσαν δημοσίως το τελευταίο διάστημα στελέχη του κόμματος αναφορικά με την πολιτική συμπεριφορά και τον τρόπο που πορεύεται η νέα ηγεσία. Ερωτηθείσα για το πώς βαδίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός μετά και την ήττα των προεδρικών εκλογών, σε ποιον βαθμό υπάρχει διχασμός και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές, η κ. Ορφανίδου ανέφερε ότι βλέπει «μια ειλικρινή προσπάθεια της νέας ηγεσίας να αφήσει πίσω της το παρελθόν, τη διχόνοια, τους χαρακτηρισμούς και τα τραγικά λάθη». Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεχίζει, «έχουμε κάνει πράξη αυτό που λέγαμε και προεκλογικά: να κατεβούμε στη βάση, να έρθουμε σε επαφή με τα στελέχη και τους φίλους μας, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες αλλά και τις εισηγήσεις των δικών μας ανθρώπων, να διευρύνουμε τους ορίζοντες συνεργασίας με οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας». Σημειώνει δε ότι έγιναν επισκέψεις σε όλες τις επαρχίες, αφιερώθηκαν αμέτρητες ώρες ανταλλάζοντας απόψεις, λύνοντας προβλήματα, κτίζοντας γέφυρες εμπιστοσύνης και συλλογικότητας. «Ανοίξαμε ξανά τις πόρτες του Δημοκρατικού Συναγερμού σε όλους», συμπληρώνει με νόημα.

Από την άνεση του καναπέ

Η κριτική που ασκείται στη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ από συναγερμικά στελέχη αφορά την ταυτότητα του κόμματος. Ότι χάθηκε η κληριδική σκέψη: στο Κυπριακό δεν είναι ξεκάθαρες οι θέσεις, στην οικονομία υπάρχει λαϊκισμός κ.λπ. Τι είναι Συναγερμός σήμερα;

Ο Συναγερμός ήταν και παραμένει η σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη του τόπου, με καθαρό και διαχρονικό λόγο στο Κυπριακό, την οικονομία, τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό. Εάν πάρουμε το εθνικό μας θέμα, πώς ακριβώς χάθηκε η κληριδική σχολή σκέψης όταν με κάθε ευκαιρία τόσο η πρόεδρός μας Αννίτα Δημητρίου όσο και τα ηγετικά στελέχη αναφέρονται στον πατριωτικό ρεαλισμό του Γλαύκου Κληρίδη ως πυξίδα για τη λύση του Κυπριακού; Όταν παραμένουμε πιστοί στη βάση λύσης του Κυπριακού για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και υποστηρίζουμε επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών απ’ εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά; Όταν εξαγγέλλουμε πρωτοβουλία για επιμόρφωση των στελεχών μας για τη βάση λύσης του Κυπριακού; Η κληριδική σχολή σκέψης δεν είναι προνόμιο μόνο αυτών που θεωρούν ότι ασκούν υψηλή πολιτική από την άνεση του καναπέ τους, αλλά και όλων εμάς που καθημερινώς είμαστε στη μάχιμη πολιτική διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών και εφαρμόζουμε στην πράξη αυτό που έλεγε ο Κληρίδης, να είσαι ωφέλιμος για τον τόπο σου και όχι αρεστός.

Μνήμη χρυσόψαρου

Πάντως, ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης βλέπει τον Συναγερμό να λαϊκίζει.

Είναι πραγματικά οξύμωρο να βάζει κάποιος τον λαϊκισμό στην ίδια πρόταση με τον Συναγερμό για τα θέματα οικονομίας. Και επειδή κάποιοι επιλέγουν να έχουν μνήμη χρυσόψαρου, να υπενθυμίσω ότι τα περισσότερα μέλη της σημερινής ηγεσίας, όπως και της προηγούμενης, είναι τα ίδια που στα δύσκολα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων που περάσαμε έβαζαν γερές πλάτες, πολλές φορές με πολιτικό κόστος, για να μπορέσει η κυβέρνησή μας να περάσει αναγκαία αλλά αντιδημοφιλή μέτρα, για να επιβιώσει η οικονομία μας και για να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Και είναι τα ίδια άτομα που σήμερα, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών της παρούσας κυβέρνησης, αποτέλεσαν το ανάχωμα για να μην «τσακιστεί» ξανά η χώρα στα βράχια με το θέμα των εκποιήσεων, πατώντας γερά πάνω στη διαχρονικά σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ. Και που διαφώνησαν κατηγορηματικά για τις μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο τη στιγμή που άλλοι επέλεξαν να δικαιολογήσουν αυτήν την απόφαση.

Πιπίλα το απολιτίκ

Είναι και η μεγάλη συζήτηση για το απολιτίκ μελών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Φέρνει δημοφιλία το να μην είναι αιχμηρός ο λόγος και να μένουν όλοι ευχαριστημένοι;

Αυτή η «πιπίλα του απολιτίκ», που έχει γίνει μόδα τελευταίως, δεν υποτιμά τους αποδέκτες αλλά αυτούς που τα λένε. Δεν θυμάμαι να είχε οτιδήποτε το «απολιτίκ» η Αννίτα Δημητρίου το 2018 όταν εκπροσωπούσε τον τότε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ούτε θυμάμαι τη βουλεύτρια Αννίτα Δημητρίου να είχε χαρακτηριστεί ποτέ «απολιτίκ» όταν έδινε τόσες μάχες στις δύσκολες εποχές στις οποίες ο Συναγερμός και η προηγούμενη κυβέρνηση βάλλονταν από παντού. Εάν, βεβαίως, είναι τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας της Αννίτας που ενοχλούν, τότε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Αννίτα έχει πολύ περισσότερα πολιτικά «κότσια» από αυτούς που τόσο άδικα την υποτιμούν.

Τρικλοποδιές στην Αννίτα

Με το προφίλ που έχει η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ μπορεί να κουμαντάρει το κόμμα, του οποίου αρκετά στελέχη είναι σήμερα «αφηνιασμένα»;

Η ενότητα του κόμματος εξακολουθεί να είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, αλλά σαφέστατα μειωμένο σε σχέση με το τι ίσχυε πριν από λίγους μήνες όταν ανέλαβε η Αννίτα. Σε αυτό διαδραματίζει το μεγαλύτερο ρόλο η νέα πρόεδρος, η οποία με τον μετριοπαθή της λόγο διαφαίνεται και μέσα από πρόσφατη δημοσκόπηση ότι ενώνει σταδιακά τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει η νέα ηγεσία, και ιδιαίτερα η πρόεδρος, στο να διατηρήσει τον Συναγερμό ισχυρό, ενωμένο και πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Η νέα πρόεδρος χρειάζεται χρόνο για να αναδιπλωθεί και να αποδείξει ότι μπορεί να «κουμαντάρει». Ας της δώσουμε αυτόν τον χρόνο, χωρίς τρικλοποδιές και μεμψιμοιρία.

Σαλόνια και αλώνια

Υπάρχει ΔΗΚΟποίηση του ΔΗΣΥ; Φαίνεται πια ότι και οι Συναγερμικοί ψηφίζουν αυτούς που τους «εξυπηρετούν».

Οι Συναγερμικοί ψηφίζουν τα άτομα που νιώθουν ότι είναι περισσότερο κοντά τους. Αυτούς τους πολιτικούς που θα αφιερώσουν χρόνο για να απαντήσουν το τηλέφωνο ή για να πάνε προσωπικά να τους δούνε. Που θα ακούσουν με προσοχή τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις τους, έστω και εάν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα προβλήματά τους. Οι Συναγερμικοί ψηφίζουν τους πολιτικούς που δεν φοβούνται να τσαλακωθούν, που δίνουν μάχες για τις πολιτικές μας θέσεις και που μπορούν με την ίδια άνεση να κινηθούν και στα σαλόνια και στα αλώνια.

Οι νούσιμοι

Ποια τάση υπερισχύει στον Συναγερμό; Αυτοί που θέλουν αντιπολίτευση ή η άλλη που θέλει τον ΔΗΣΥ να μπει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;

Υπερισχύει η νούσιμη τάση που θέλει τον Συναγερμό ενωμένο και ισχυρό, μακριά απ’ ό,τι μας πλήγωσε στο παρελθόν. Και όσο χρειάζεται θα το επαναλαμβάνουμε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται από την επόμενη ημέρα των εκλογών στην αντιπολίτευση, προτάσσοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, ασκώντας υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει, χωρίς να διστάζει να προσφέρει στήριξη εκεί που επιβάλλεται.

Πρώτα η χώρα

Τι σημαίνει «υπεύθυνη αντιπολίτευση»; Υπάρχει και ανεύθυνη; Εκτός κι αν εννοείτε «συγκεκαλυμένη συμπολίτευση»…

Βεβαίως και υπάρχει ανεύθυνη αντιπολίτευση και το είδαμε τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Όταν καταψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός εν μέσω κρίσης, όταν ασκείται στείρα αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, όταν ασκείται αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης αντί για το καλό του τόπου, αυτό είναι ανεύθυνη αντιπολίτευση. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ευθέως σας το δηλώνω δεν πρόκειται ποτέ να παρασυρθεί σε τέτοιες κατευθύνσεις. Θα είμαστε πάντα εποικοδομητικοί και υπεύθυνοι. Πάνω από όλα είναι η χώρα μας και όχι οι κομματικές ή προσωπικές ατζέντες.

Εσείς είστε ικανοποιημένη από τη λεγόμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ;

Είμαι ικανοποιημένη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας, για να είμαστε πιστοί στις διαχρονικές μας θέσεις χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις «σειρήνες» εκατέρωθεν.

Πόσο «ενοχλητικοί» είναι οι δύο τέως του ΔΗΣΥ;

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποτελούν μεγάλα κομμάτια της ιστορίας του Συναγερμού και τους οφείλουμε σεβασμό.

Εν αναμονή

Πώς βλέπετε την πορεία της νέας κυβέρνησης;

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, συνεπώς δεν είναι εύκολο να εξάγεις συμπεράσματα σε μόλις πέντε μήνες διακυβέρνησης. Αυτό που σημειώνω είναι ότι υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά στις προσδοκίες του κόσμου και δυστυχώς τον απογοήτευσε. Αναμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα πράγματα και στα ζητήματα οικονομίας, με τα οποία οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, και σε θέματα μεταρρυθμίσεων, αλλά κυριότερα στο Κυπριακό.

Θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό;

Ευελπιστώ πως ναι. Έχει καλλιεργηθεί μια περιρρέουσα ότι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία θα υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη και την αναθέρμανση των ελλαδοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παραμένει δυστυχώς αμετάβλητη η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια η δική μας πλευρά, να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό σημαίνει κληριδική γραμμή

Εμπιστεύεστε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στα του Κυπριακού; Τον εμπιστεύεστε γενικά;

Οι πολίτες της Κύπρου είναι αυτοί που εμπιστεύτηκαν και εξέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία και επαναλαμβάνω ότι στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στον Πρόεδρο, ελέγχοντας, κρίνοντας, στηρίζοντας εκεί που πρέπει, όπως ακριβώς επιβάλλουν η ιστορία και η πολιτική κουλτούρα της παράταξής μας. Εάν με ρωτάτε, αυτό σημαίνει κληριδική πολιτική γραμμή.

Πρώτο κόμμα

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΔΗΣΥ για τις διπλές εκλογές του 2024;

Να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρώτο κόμμα και πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Διαφάνηκε και από τα τελευταία γεγονότα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η νούσιμη και σοβαρή παράταξη του τόπου, η οποία μπορεί να δώσει λύσεις και διέξοδο σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία υπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία μας.