Συνέντευξη στo “Offsite” για τη Μέρα της Μητέρας

 

1. Τι είναι η μητρότητα για εσάς;
Η μητρότητα για μένα ακούει στο όνομα της Παναγίας Δέσποινας και έχει την ικανότητα να φωτίζει ακόμη και την πιο «μαύρη» μου μέρα! Η μητρότητα για μένα είναι συνώνυμη με την πιο βαθιά, την πιο αδιάψευστη αγάπη που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Είναι συνώνυμη με την αυτοθυσία, την πιο σημαντική ευθύνη, αλλά και με τη μεγαλύτερη ευλογία του Θεού. Η μητρότητα για μένα είναι το νόημα της ζωής μου ολόκληρης.
2. Μπορεί να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του ρόλου σας ως μητέρα και της επαγγελματικής σας ιδιότητας ούτως ώστε να μην νιώθετε ότι παραμελείτε είτε το παιδί σας είτε το επάγγελμα σας;
Καθημερινά πολλές εργαζόμενες γυναίκες παλεύουν να βρούνε αυτή τη χρυσή τομή της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθότι ο συνδυασμός αυτός είναι πάντα πιο δύσκολος για μια γυναίκα. Βιώνω πλέον και εγώ από πρώτο χέρι αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να ισορροπήσω μεταξύ του να είμαι μονογονιός και να αναθρέφω το παιδί μου σωστά, με τα καθήκοντα μου στη Βουλή και την καθημερινή μου ανταπόκριση στους πολίτες. Και γνωρίζω από αυτή την εμπειρία ότι, με σωστή οργάνωση, με στήριξη από το οικογενειακό περίγυρο, και ιδιαίτερα από τους γονείς μου, αλλά και με πολλή υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν, έστω και με δυσκολία, έστω και με αυτό το αίσθημα ενοχής που κάθε εργαζόμενη μάνα έχει στα εσώψυχα της. Κυριότερα βεβαίως ως Πολιτεία έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τις υποδομές που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες, στη βάση των βέλτιστων πρακτικών και λύσεων που προωθούνται σε άλλες ευρωπαικές χώρες και που στηρίζουν πραγματικά τη γυναίκα και τη μητρότητα.
3. Πείτε μας ένα πράγμα που ως γυναίκες επαγγελματίες θα θέλατε να αλλάξει στην Κύπρο προς όφελος της μητέρας;
Να σας πω τρία σημαντικά πράγματα που χρειαζόμαστε στην Κύπρο, τα οποία θα συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην εξισορρόπηση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής: Η δημιουργία χώρων θηλασμού σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, η δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων σε χώρους εργασίας και η εφαρμογή του υποχρεωτικού ολοήμερου σχολείου που είναι και εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
4. Ένα μήνυμα ή μια ευχή για όλες τις μανούλες;
Εύχομαι ολόψυχα σε όλες οι μανούλες του κόσμου να βλέπουν καθημερινώς τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με υγεία, χαρά και αγάπη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαθιά έγνοια ενός γονιού. Εύχομαι επίσης από καρδιάς σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μανούλες, να ευλογηθούν με αυτή την ευτυχία.