Συνέντευξη στο Τάσο Θεοδώρου στην ιστοσελίδα Efimerida-Cy

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη όπως δόθηκε στο Efimerida-Cy.

O χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών του 2021 και οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα εντείνονται.
Ανάμεσα στις υποψήφιες που επαναδιεκδικούν την έδρα τους είναι και η βουλεύτρια του ΔΗ.ΣΥ Λευκωσίας, Σάβια Ορφανίδου. Γεννημένη του 1979 αποτελεί μέρος της νέας γενιάς που θέλει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση των θεσμών του κράτους.
Σήμερα μαζί μας, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία και το δικό της όραμα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην Efimerida-Cy:

Καλή σας ημέρα και καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μας. Είμαστε και εμείς στα websites που διαβάζετε;

«Βεβαίως και είστε! Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τη δουλειά του Τάσου Θεοδώρου, αλλά αναγνωρίζω επίσης και την εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά που γίνεται από όλους σας. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες στην εξυπηρέτηση της σωστής, έγκαιρης και έγκυρης δημοσιογραφίας».

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Πώς βιώνετε την όλη κατάσταση με τον covid-19; Δηλώνατε πάντα ότι είστε γεννημένη για τις προκλήσεις και τα δύσκολα…

«Νομίζω ότι ως λαός είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα! Βιώσαμε το 1974 μια τουρκική εισβολή με νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, αλλά επιβιώσαμε. Βιώσαμε την καταστροφή της οικονομίας μας το 2013, αλλά επιβιώσαμε. Βιώνουμε όλοι μας, ως ανθρωπότητα, μια πρωτόγνωρη πανδημία, αλλά είμαι βέβαιη, για ακόμη μια φορά, πως θα επιβιώσουμε. Όπως όλοι, έτσι και εγώ, προσαρμόζομαι στις περιστάσεις, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, κατανοώ την κούραση. Δεν υπάρχουν όμως εύκολες λύσεις, οφείλουμε για το καλό όλων να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα, να κάνουμε συχνά το τεστ και να εμβολιαστούμε όταν έρθει η σειρά μας. Αυτή είναι η «χρυσή συνταγή» της εξόδου από την πανδημία».

Ο ερχομός της μικρής σας κόρης τι αλλαγές έφερε στη ζωή σας;

«Έκανε τη ζωή μου άνω κάτω! Και δεν θα το διάλεγα ποτέ διαφορετικά! Το να γίνεσαι μάνα δεν είναι απλώς μια αλλαγή που έρχεται στη ζωή σου. Αλλάζει ολόκληρη η κοσμοθεωρία μας, αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας, αλλάζει το επίκεντρο της ζωής μας. Παραδέχομαι ότι δεν είναι εύκολη η συμφιλίωση της οικογενειακής και της πολιτικής ζωής, ιδιαίτερα κατά την τωρινή πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο. Όμως, με σωστή οργάνωση, με πολλή προσπάθεια και κόπο, αλλά ιδιαίτερα με τη βοήθεια από την οικογένεια μου, νιώθω ότι έχω πετύχει μια ισορροπία, στο πλαίσιο της οποίας, βεβαίως, προτεραιότητα είναι και θα είναι πάντα η κόρη μου».

Σας είδαμε πάντως να είστε ακόμη πιο ενεργή από τότε και να υπερασπίζεστε ακόμη περισσότερες προτάσεις και νομοθετήματα για την κάθε γυναίκα. Ήταν κάτι που το επιδιώκατε από την αρχή της εκλογής σας;

«Στήριζα πάντα με σθένος τα δικαιώματα των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στα πλαίσια της ισότητας των δύο φύλων. Μέσα όμως από τη βιωματική μου εμπειρία στην απόκτηση παιδιού με δότη σπέρματος, βίωσα από πρώτο χέρι την ανάγκη να δώσουμε στην κάθε γυναίκα το δικαίωμα στη μητρότητα. Ως εκ τούτου, η προώθηση και διεκδίκηση πολιτικών που διευκολύνουν και ενισχύουν το δικαίωμα αυτό, ήταν η προτεραιότητα μου με την ένταξη μου στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Επιχορήγησης για τις Εξωσωματικές, επιτυγχάνοντας, για πρώτη φορά, τη συμπερίληψη των μονηρών ατόμων και των γυναικών σε σχέση, καθώς και την επιχορήγηση της διαδικασίας φύλαξης ωαρίων ύψους €2000. Το δικαίωμα στη μητρότητα θα είναι και η προτεραιότητα μου, σε περίπτωση επανεκλογής. Ιδιαίτερα όσο αφορά την επέκταση της άδειας μητρότητας από τους 4 στους 6 μήνες, τη δημιουργία χώρων θηλασμού σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας και την τροποποίηση της νομοθεσίας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Ακόμη πιο έντονη ήταν και η αντίδρασή σας στην καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021. Ως στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήσασταν έντονη από το 2013…

«Είμαι και θα είμαι πάντα έντονη για τη λήψη εκείνων των αποφάσεων που την πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας ήταν αναγκαίες και απαραίτητες για την επιβίωση της οικονομίας μας καθώς και για τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος. Μακριά από λαϊκισμούς, συνθήματα και ζημιογόνες για τον τόπο συμπεριφορές. Ιδιαίτερα, εν μέσω της χειρότερης πανδημίας που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 χρόνια, η οποία εξελίχθηκε σε μια ακόμη οικονομική κρίση, η καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 δεν θα τιμωρούσε ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον ΔΗΣΥ. Δυστυχώς θα τιμωρούσε τους πολίτες που ανέμεναν αγωνιωδώς τους μισθούς τους, τα επιδόματα τους, τις συντάξεις τους. Και επειδή όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, αξίζει να τονίσω ότι, εάν σήμερα έχουμε την ευχέρεια να στηρίξουμε οικονομικά τον ιδιωτικό μας τομέα και όχι μόνο, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, είναι λόγω της συνετής και υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων ετών που οδήγησε στην ανάπτυξη και στα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε να μηνύματα που λαμβάνετε από την κοινωνία των πολιτών; Υπάρχει μεγάλος θυμός και απογοήτευση όχι απλά απέναντι στο κόμμα σας, αλλά απέναντι σε όλο το πολιτικό και κομματικό σύστημα…

«Τα αντιμετωπίζω με απόλυτη ειλικρίνεια. Υπάρχει όντως μεγάλη απαξίωση έναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Και δυστυχώς, αυτή η απαξίωση έχει ενταθεί με όλα τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που βγαίνουν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης από ανεύθυνες και απαράδεκτες συμπεριφορές δημοσίων προσώπων. Εμείς έχουμε παραδεχθεί λάθη και αδυναμίες, τα οποία εύλογα προκάλεσαν τον θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών. Και προσπαθούμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απαξίωσης με πολιτικές όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο, η ενίσχυση του πόθεν έσχες και πολλά άλλα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθώ ότι είμαστε όλοι οι ίδιοι. Δεν είμαστε! Και ας κρίνουν οι πολίτες τον καθένα από εμάς ξεχωριστά μέσα από τις πράξεις και τα λόγια μας».

Πόσο αισιόδοξη είστε για την εποχή που θα έρθει μετά τον covid-19;

«Πολύ αισιόδοξη! Είμαστε μια μικρή και ευέλικτη οικονομία, η οποία, όπως αποδείχθηκε και πολλές φορές στο παρελθόν, μπορεί να ανακάμψει σχετικά εύκολα, στα πλαίσια μιας συνετής και υπεύθυνης πολιτικής. Θέλω να πιστεύω ότι στη μετά covid19 εποχή, θα αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα, θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Το κυριότερο είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι η υγεία μας και η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα».

Έχετε καλούς φίλους, αλλά και εχθρούς λόγω του έντονου χαρακτήρα σας, αλλά και της έντονης πολιτικής σας τοποθέτησης. Τα λέω σωστά;

«Είμαι άτομο που προσπαθεί να παραθέτει τις απόψεις του τεκμηριωμένα μέσα από επιχειρήματα, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου διατηρώντας πάντοτε το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού ψηλά. Ομολογώ όμως ότι παθαίνω αναφυλαξία με τον λαϊκισμό και τις ατεκμηρίωτες προτάσεις, τις λύσεις του ποδαριού που δεν περνούν από τη βάσανο της λογικής και λέγονται εύκολα χωρίς κανείς να μετρά εάν είναι εφαρμόσιμες ή αποτελεσματικές ή έστω ποιες άλλες συνέπειες θα έχουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα χαρακτηριστικά στην πολιτική ζωή του τόπου. Πιστεύω όμως ότι οι πολίτες, οι οποίοι είναι οι τελικοί κριτές, μπορούν να ξεχωρίσουν το τι είναι αυθεντικό και τι είναι προσποιητό».

Δεν είστε όμως ο άνθρωπος που αναλώνεται σε προσωπικές συγκρούσεις ή διαπληκτισμούς. Μένουν όλα μέχρι τα στούντιο και panels;

«Με τα χρόνια έχω μάθει ότι στην πολιτική δεν χωρούν ούτε προσωπικές συγκρούσεις, ούτε πολλά περιθώρια συναισθηματισμών. Η πολιτική κτίζεται στη βάση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και ιδεολογίας, και με αυτό τον τρόπο προσπαθώ να πολιτεύομαι. Συνεπώς, δύσκολα θα ενοχληθώ πραγματικά σε προσωπικό επίπεδο, ακόμα και εάν δέχομαι προσωπική επίθεση. Προφανώς όπως κάθε άνθρωπος θα στεναχωρηθώ με άδικες και κακόβολες προσωπικές επιθέσεις».

Γιατί να πάει ένας πολίτης να ψηφίσει σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές; Τι έχει να κερδίσει και τι να χάσει;

«Καμία και κανείς δεν χάνει από την ενάσκηση του ιερού δικαιώματος της ψήφου, ένα δικαίωμα το οποίο κερδήθηκε για όλους μας μέσα από μεγάλους αγώνες και θυσίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι το δικαίωμα της ψήφου μπορεί να καθορίσει την επόμενη ημέρα, μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές που θα προωθηθούν, μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Για αυτό και θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουν με την ψήφο τους στην εκλογή αυτών που θα μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από οποιαδήποτε πολιτική αφετηρία και εάν προέρχονται. ».

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη διανύει την τελευταία διετία της δεύτερης της θητείας. Πώς την κρίνετε;

«Σίγουρα μια Κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία για τόσα χρόνια και λάθη θα κάνει και φθορά θα υποστεί. Έχω ήδη πει ξεκάθαρα ότι παραδεχθήκαμε αρκετές από τις παραλείψεις μας αναφορικά με την εποπτεία του προγράμματος για τις πολιτογραφήσεις. Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Πλήρης διαφάνεια και έρευνα για όλα τα ζητήματα. Ούτε ο τόπος κερδίζει, ούτε η εμπιστοσύνη του κόσμου κερδίζεται με το να κρύβουμε ζητήματα κάτω από το χαλί. Θέλω όμως να τονίσω ότι στο τέλος της ημέρας κρινόμαστε πάντα εκ του αποτελέσματος. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση στα δύσκολα απάντησε με πράξεις: το 2013 με την επιβίωση και ανάκαμψη της οικονομίας μας, σήμερα με τη συνετή διαχείριση της πανδημίας που κατατάσσει τη χώρα μας στις χώρες με τους λιγότερους θανάτους αναλογικά».

Σας ακούσαμε τόσο εσάς, όσο και άλλα Συναγερμικά στελέχη να λέτε πολλές φορές ότι σας ενέπνευσε το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη για μια επανενωμένη πατρίδα. Εξακολουθείτε να πορεύεστε στην ίδια γραμμή; Υπάρχουν ελπίδες λύσης;

«Μια πατρίδα απελευθερωμένη και επανενωμένη, σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, αποτελεί και θα πρέπει να αποτελεί πάντα το μεγαλύτερο εθνικό στόχο, το μεγαλύτερο όραμα που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο. Στη βάση της διορατικότητας του πατριωτικού ρεαλισμού του Γλαύκου Κληρίδη και στη βάση επίτευξης μιας λύσης, η οποία θα είναι βιώσιμη και λειτουργική. Κάθε φορά που αποτυγχάνουν οι συνομιλίες βρισκόμαστε ένα βήμα μακρύτερα από τη λύση. Στη συγκεκριμένη συγκυρία και οι τουρκικές θέσεις σκλήρυναν αλλά και η Τουρκία μπήκε σε μια εντελώς διαφορετική φάση από ότι ήταν πριν δεκαπέντε χρόνια. Όσο ζω και αναπνέω βέβαια θα ελπίζω και θα παλεύω για τον τόπο μου.

Είναι πολύ τιμητικό εκ μέρους σας που δεν φοβάστε να μιλήσετε ελεύθερα και δεν κρύβεστε πίσω από την αποφυγή του όποιου κόστους. Αισθάνεστε όμως να το αναγνωρίζουν αυτό οι πολίτες;

«Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ισχύει όντως, δεν κάνω ποτέ μου εκπτώσεις σε θέματα αρχής, ούτε σε αυτά για τα οποία μπορώ να επιχειρηματολογήσω τεκμηριωμένα. Απεχθάνομαι την ασυνέπεια στον πολιτικό λόγο, περισσότερο όταν αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Πιστεύω ότι η ειλικρίνεια και οι ξεκάθαρες κουβέντες που πάντα με χαρακτηρίζουν, ανεξαρτήτως κόστους, εκτιμούνται από τους πολίτες».

Κλείνοντας, να τολμήσουμε να ρωτήσουμε, θα ωθήσετε και τη δική σας κόρη να ακολουθήσει το δικό σας δρόμο όταν θα μεγαλώσει ή θα την αφήσετε ελεύθερα να επιλέξει ό,τι της αρέσει;

«Η κόρη μου θα είναι πάντα ελεύθερη να επιλέξει το δρόμο που επιθυμεί να ακολουθήσει, όπως ελεύθερη ήμουν και εγώ να επιλέξω το δικό μου. Δεν έχει λάθος και σωστό σε αυτά τα θέματα. Υπάρχει μόνο τι πραγματικά επιθυμεί η καρδιά της και τι την κάνει ουσιαστικά ευτυχισμένη».

Τέλος τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους μας διαβάζουν εξ αφορμής της πρώτης σας παρουσίας στην Efimerida-Cy;

«Να σας διαβάζουν πιο συχνά και να μας κρίνουν αυστηρά, αλλά πάντα με ανοικτό το μυαλό και την καρδιά τους!».

Τάσος Θεοδώρου
Efimerida-Cy

Ακολουθεί το link από τη συνέντευξη στην Efimerida-Cy:
https://efimerida-cy.com/category/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%83/