Συνέντευξη στην Cyprus Times – 23/04/2023

 

Συνέντευξη Cyprustimes.com

23 Απριλίου 2023

Η εκλογική ήττα δρομολόγησε την αλλαγή στην προεδρία της παράταξης. Δεν θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση, να αναζητηθούν τα αίτια της αποτυχίας, να γίνει κριτική και αυτοκριτική και μετά να ακολουθούσαν οι εκλογές;

Κάθε παράταξη, μετά από μια εκλογική ήττα, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της και την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος άμεσα και προτού ακολουθήσουν οι επόμενες εκλογές, και αυτή ήταν η δική μου θέση. Εν πάση περίπτωση, λόγω των δικών μας καταστατικών προνοιών, η ανασκόπηση της δεκαετίας αλλά και η αποτίμηση της ήττας των προεδρικών εκλογών θα γίνει στο Παγκύπριο μας Συνέδριο στις 29 Απριλίου, μία βδομάδα πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Εσείς προσωπικά πού εντοπίζετε τα λάθη; Τι έφταιξε για την εκλογική ήττα; Χρεώνεται το κόμμα τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης;

Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα στην Κύπρο και στην Ευρώπη, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων. Σίγουρα όταν είσαι δέκα χρόνια Κυβέρνηση και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες με τη διαχείριση τριών συνεχόμενων παγκόσμιων κρίσεων, θα υποστείς και τη φθορά της εξουσίας που αυτό φέρει μαζί του. Απ’ εκεί και πέρα, μια δεύτερη υποψηφιότητα που προερχόταν από τον χώρο μας. Σε τρίτο επίπεδο, οι πολίτες επιτακτικά ζητούν ανανέωση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά και είναι αλήθεια ότι τα πάντα στην ζωή πρέπει να ανανεώνονται. Και πιο συγκεκριμένα, δεν είναι μόνο ανανέωση σε πρόσωπα, αλλά ανανέωση σε ιδέες, ανανέωση σε πρακτικές, εκσυγχρονισμό των δομών, να δώσουμε ρόλο και λόγο στα απλά στελέχη, αλλά και να αφουγκραστούμε καλύτερα τη βάση μας και την κοινωνία των πολιτών.

Πώς βρίσκει τον ΔΗΣΥ η επομένη των προεδρικών εκλογών; Και πώς θα πρέπει να τον βρεί την επομένη των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας;

Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να μας βρει ενωμένους, δυνατούς και έτοιμους να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό ήταν το μήνυμα της νέας Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου μόλις ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, αυτό είναι και το μήνυμα που εισπράττω από τη βάση, τα μελη και τα στελέχη του ΔΗΣΥ από όλη την Κύπρο: να παραμείνει ο ΔΗΣΥ η υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου, η οποία θα πρωταγωνιστεί στα δύσκολα που έπονται, πάντα για το καλό του τόπου μας.

Ασπάζεστε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος απομακρύνθηκε από τη βάση;

Θεωρώ ότι είναι καιρός αυτό το νήμα που συνέδεε την ηγεσία με τη βάση να επανασυνδεθεί και να γίνει πολύ πιο δυνατό. Και προς επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες, νοοτροπίες και προσεγγίσεις. Θέλουμε ένα Δημοκρατικό Συναγερμό με ανοικτές τις πόρτες στη βάση μας και στην κοινωνία. Ένα Συναγερμό που θα αφουγκράζεται και θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες. Δηλαδή στόχος μας θα πρέπει να είναι να προτάξουμε τη συλλογικότητα, τη σύνθεση των απόψεων και την συναπόφαση. Και κυριότερα, να αποφασίζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές στις οποίες πάντα θα λαμβάνουμε υπόψη το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.

Mε ποιες προσδοκίες διεκδικείτε μια από τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ;

Με την προσδοκία ότι μπορώ να συμβάλω εποικοδομητικά στην προσπάθεια που ξεκινάμε όλοι μαζί, με την Πρόεδρο μας Αννίτα Δημητρίου, για οδηγήσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη νέα εποχή που όλοι μαζί οραματιζόμαστε. Την εποχή της ενότητας, της προοπτικής και των μεγάλων αποφάσεων για την Κύπρο μας.

Μετρώ ήδη πέραν των 20 ετών προσφοράς στο Δημοκρατικό Συναγερμό, από τις τάξεις της Νεολαίας, της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του κόμματος, μετέπειτα στο Πολιτικό Γραφείο και τα τελευταία χρόνια ως Βουλεύτρια, υπηρετώντας καθημερινώς τον πολίτη. Παράλληλα συνέβαλα ουσιαστικά στη μεγάλη προσπάθεια όλων μας για να ξανακτίσουμε την οικονομία μας σε γερά θεμέλια, από τη θέση μου στο Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα νιώθω έτοιμη και δυνατή για να υπηρετήσω και από την μια εκ των τριών θέσεων Αντιπροέδρου, από την οποία μπορώ να συμβάλω θετικά σε όλες αυτές τις αλλαγές που ανέφερα πιο πάνω.

Aν σας ζητούσαμε να μας πείτε τι είναι εκείνο που θα θέλατε να κάνετε, τι θα απαντούσατε;

Θεωρώ πως μπορώ να συμβάλω στο να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να περάσουμε το μήνυμα ότι η παράταξη μας ήταν πάντοτε εκεί στα δύσκολα για να στηρίξει τον πολίτη και τον τόπο μας, και ότι θα συνεχίσει να είναι η υπεύθυνη παράταξη δίπλα στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα. Εδώ και 20 χρόνια δεν έχω χάσει ποτέ την επαφή με τον κόσμο της παράταξης μας, πάντα δίπλα τους στα καλά και στα δύσκολα, πάντα έτοιμη να κάνω αυτό που είναι ωφέλιμο για τον τόπο και όχι αυτό που είναι αρεστό, πάντα έτοιμη να δεχθώ το πολιτικό κόστος έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου.

Πώς ιεραρχείτε τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ;

Πολλά είναι τα ζητήματα της νέας ηγεσίας. Από τα πιο σημαντικά είναι η αναδιοργάνωση των δομών και των διαδικασιών του κόμματος μέσα από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες θα αποτρέπουν φαινόμενα και λάθη του παρελθόντος να επαναληφθούν. Θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις τοπικές μας επιτροπές και τις επαρχιακές μας γραμματείες, να δώσουμε πιο συγκεκριμένο ρόλο και λόγο στα συλλογικά μας όργανα, να προχωρήσουμε στην επανασύσταση των κλαδικών μας επιτροπών. Από εκεί και πέρα, όπως ανάφερα και πιο πάνω, θέλουμε ένα φιλελεύθερο Δημοκρατικό Συναγερμό με κοινωνικό πρόσωπο που να λειτουργεί με σύγχρονο πνεύμα και που να προτάσσει τη συλλογικότητα στις αποφάσεις.

Kαι ποια κατά τη γνώμη σας είναι η κορυφαία προτεραιότητα στο κόμμα;

Κορυφαία προτεραιότητα είναι ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός που αφήνει οριστικά πίσω του ότι μας πλήγωσε και μας πίκρανε. Μια παράταξη ενωμένη και δυνατή έτοιμη να υπηρετήσει υπεύθυνα το τόπο και τους πολίτες.