Συζήτηση στην εκπομπή Business Hour by Brief

Σάβια: Λόγω της συνετής διαχείρισης στηρίξαμε 250 χιλ. πολίτες

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και πως το κράτος διαχειρίστηκε αυτή την κρίση, μίλησε στο Business Hour by Brief, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

Όπως σημείωσε η κα. Ορφανίδου, η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που εξελίχθηκε σε οικονομική είχε τεράστιες επιπτώσεις στους πολίτες και σε επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως τονίζει λόγω της συνετής διαχείρισης στην οικονομική πολιτική των προηγούμενων ετών, το κράτος είχε το απόθεμα να στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό περίπου 250 χιλιάδες πολίτες.

«Είμαστε ήδη στο ενδέκατο σχέδιο στήριξης και έχουμε ήδη δώσει 1,6 δις ευρώ για στήριξη. 950 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε επιχειρήσεις και 650 εκατομμύρια ευρώ για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Η κα. Ορφανίδου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει πρόσβαση και στις διεθνείς αγορές, λόγω του ότι διατηρηθήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και στο ότι για την Κύπρο δεν αναμένεται τόσο μεγάλη ύφεση.

«Η Κύπρος εκεί που αναμενόταν να έχει -8%, ευτυχώς είναι στο -5,1% με βάση τις στατιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι καλύτερα τα πράγματα από άλλες χώρες, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα και ειδικά όσο μένει κλειστός ο ιδιωτικός μας τομέας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα χρήματα του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», σημείωσε.

Όσον αφορά, την αισιοδοξία του Πρόεδρου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά και την σύσκεψη στο Προεδρικό, η κα. Ορφανίδου σημείωσε πως η επανεκκίνηση θα εξαρτηθεί και στο κατά πόσον τις επόμενες ημέρες θα επαναλειτουργήσει περαιτερω ο ιδιωτικός τομέας, επεξηγώντας πως αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία.

«Όσο πιο πολλοί τομείς ανοίγουν τόσο καλύτερη θα είναι η κατάσταση στην οικονομία. Βεβαίως όλοι μας γνωρίζουμε πως πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Οπόταν θα το αφήσουμε στους ειδικούς να αποφασίσουν», σημείωσε.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η κα. Ορφανίδου σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορεί να πάρει 1,2 δις ευρώ για να στηρίξει μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε καταθέσει το δικό μας πλάνο, το οποίο έχει εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από αυτό αναμένουμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις για να χρηματοδοτήσουμε την αγορά», σημείωσε η κα. Ορφανίδου.

Όπως συμπλήρωσε είναι 13 έργα αναπτυξιακά τα οποία θα δώσουν και προστιθέμενη αξία σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτούσια η συνέντευξη εδώ: https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/sabia-logo-tis-synetis-diaheirisis-stirixame-250-hil-polites?amp&__twitter_impression=true&fbclid=IwAR1dxupB9fOXlwMj46e9pR9PZoqWbuGlK7iYPdPfHLzb8kPm7FR3_DFlEjc