Συνεδρία Επιτροπής Υγείας 18/11/2021

Ως Επιτροπή Υγείας της Βουλής είχαμε σήμερα συνάντηση με την Επιτροπή Εποπτείας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών όπου μας έχουν λεχθεί διάφορα θέματα για τα δικαιώματα τους για την ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου για να συντονίζει αυτά τα θέματα και να εποπτεύει καλύτερα αυτά τα δικαιώματα αλλά και βεβαίως τα πάγια αιτήματα τους όσον αφορά το Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Έχουμε πει και εμείς ότι,ως η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προωθείται και έχουν ήδη εξαγγελθεί διαγωνισμοί για το νέο νοσοκομείο της Αθαλάσσας το οποίο θα ολοκληρωθεί σε χρονική περίοδο δύο με δυόμιση ετών, όπως επίσης και η αναβάθμιση κάποιων θαλάμων στο υφιστάμενο νοσοκομείο της Αθαλάσσας.

Επίσης έχουμε πει ότι ασκούμε πιέσεις για επίσπευση της νομοθεσίας για την κοινοτική φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς. Έχουμε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό ότι προχωρεί η αγορά υπηρεσιών για ένα νομικό σύμβουλο ακριβώς για να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και ύστερα να υποβληθεί στη Βουλή.

Αυτό το νομοσχέδιο θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν αριθμό από προβλήματα των ψυχικά ασθενών και γενικότερα ως Επιτροπή Υγείας έχουμε και την πρόθεση και τη βούληση να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που διευκολύνει και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να πιέσουμε τις διαδικασίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Μας έχει λεχθεί ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 24.000 ασθενείς είτε με σχιζοφρένεια είτε με μανιοκατάθλιψη είτε συνδυασμός και των δύο. Είναι ανησυχητικοί αριθμοί και ό,τι περνά από το δικό μας χέρι και ως Επιτροπή θα συμβάλουμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης να σας πω ότι σήμερα ήταν μια πολύ ιστορική μέρα για την Επιτροπή Υγείας γιατί συζητήσαμε επί της αρχής για πρώτη φορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής. Θα υπάρξει με πολιτική βούληση πλέον η δημιουργία αυτής της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής με τη δική της διοικητική και οργανωτική δομή, με το δικό της προϋπολογισμό και αυτονομία. Ο σκοπός αυτής της Επιτροπής θα είναι να διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την ανθρώπινη χρήση, των καλλυντικών προϊόντων και την ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Έγινε μια συζήτηση επί της αρχής στα πλαίσια της Επιτροπής, έχουν λεχθεί κάποια θέματα όσον αφορά τα εργασιακά θέματα που ενδεχομένως να τα δούμε ενδελεχώς στα πλαίσια της κατ’ άρθρο συζήτησης, έχουν δοθεί κάποιες εξηγήσεις και αναμένουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου γιατί θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει επιτέλους αυτή την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή που χρειάζεται αυτός ο τόπος για να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τον συγκεκριμένο τομέα.