Ομιλία στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ

Φίλη Πρόεδρε Αννίτα Δημητρίου
Φιλε Πρόεδρε Αβερωφ Νεοφυτου
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν γεμάτα δυσκολίες και προκλήσεις για την παράταξη και για τον τόπο μας. Περάσαμε μέσα από τρεις διαδοχικές κρίσεις, αντιμετωπίσαμε έντονη και πολλές φορές άδικη κριτική, δώσαμε κοινές μάχες για το καλό της κοινωνίας και του τόπου μας. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίξαμε απόλυτα την Κυβέρνηση μας και είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της δύσκολης δεκαετίας, για τη διαχείριση των κρίσεων, αλλά και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που για χρόνια άλλοι οραματίζονταν αλλά εμείς τις κάναμε πράξη.

Η μάχη στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές δόθηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα για να στηρίξουμε τον Αβερωφ Νεοφυτου και είμαι πολύ περήφανη για τον αγώνα που κάναμε όλοι μαζί και ευχαριστώ την κάθε μια και τον καθένα για αυτό. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μαζί με την ήττα δυστυχώς επήλθε ο διχασμός και η διχόνοια που μας πλήγωσε και μας στεναχώρησε. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι πως αποφεύγουμε παρόμοια λάθη στο μέλλον και πως διασφαλίζουμε τον σεβασμό στις συλλογικές μας αποφάσεις. Γιατί εάν σε κάτι εξυπηρετεί ο απολογισμός, είναι ο εντοπισμός και η παραδοχή των λαθών προκειμένου αυτά να μην επαναληφθούν. Και γι’ αυτό θα χρειαστούν και καταστατικές αλλαγές στο επόμενο διάστημα.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε γυρίσει σελίδα με την νέα μας Πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου. Μια νέα και άξια πολιτικό που συμβολίζει τη νέα πνοή που όλοι μας θέλουμε να δώσουμε στην παράταξη μας. Χωρίς αμφιβολία η άμεση πολιτική πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας είναι να βρούμε πλήρως τον βηματισμό μας ως η δύναμη της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, με ανανεωμένη την ηγεσία, αφήνοντας πίσω όλα όσα μας έχουν πληγώσει, και διασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης μας.

Την ίδια ώρα θεωρώ πολύ σημαντική τη στελεχιακή ανανέωση. Ως άτομο που ανήκω στη νεότερη γενιά των στελεχών της παράταξης, θεωρώ υποχρέωση μου να συμβάλω στην πολύ πιο έντονη και ουσιαστική συμμετοχή νέων ανθρώπων, αλλά και γυναικών, στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στην πολιτική γενικότερα. Ούτως ώστε, μαζί με την εμπειρία και τη σοφία των πιο παλιών στελεχών να πάρουμε τον Συναγερμό μπροστά. Για να έχει όμως νόημα η εναλλαγή στα πρόσωπα, θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή σε διαδικασίες, νοοτροπίες και ιδέες. Θέλουμε ένα Δημοκρατικό Συναγερμό με ανοικτές τις πόρτες στη βάση μας και στην κοινωνία. Ένα Συναγερμό που θα αφουγκράζεται και θα λαμβάνει υπόψη τους πολίτες, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Θέλουμε ένα φιλελεύθερο Δημοκρατικό Συναγερμό με κοινωνικό πρόσωπο που να λειτουργεί με σύγχρονο πνεύμα και που να προτάσσει τη συλλογικότητα στις αποφάσεις. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών του κόμματος μέσα από καταστατικές αλλαγές. Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τις τοπικές μας επιτροπές και τις επαρχιακές μας γραμματείες, να δώσουμε πιο συγκεκριμένο ρόλο και λόγο στα συλλογικά μας όργανα, να προχωρήσουμε στην επανασύσταση των κλαδικών μας επιτροπών, και να θεσμοθετήσουμε διαδικασίες διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών και τα οργανωμένα σύνολα.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Η παράταξη μας οφείλει να έχει ένα ευδιάκριτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, που να βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά την ίδια ώρα να είναι σύγχρονο και επίκαιρο. Ο Συναγερμός αποτελεί σήμερα το πιο σύγχρονο και φιλελεύθερο κόμμα στον κυπριακό πολιτικό χώρο. Είναι το κόμμα που πρώτο καθιέρωσε δημοκρατικές διαδικασίες και είναι το κόμμα που άνοιξε νέους δρόμους για την Κύπρο. Έχουμε την ιστορία μας για την οποία είμαστε περήφανοι. Ο Γλαύκος Κληρίδης που ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Νίκος Αναστασιάδης που διαχειρίστηκε τρείς διαδοχικές κρίσεις με επιτυχία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα που κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ήταν επιφορτισμένοι με το να βρίσκουν τις απαιτούμενες συνεργασίες στη Βουλή. Είναι το κόμμα που έβαζε ράχη στα δύσκολα, που δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, που εφάρμοζε πολιτικές, στις οποίες πάντα λάμβανε υπόψη το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.

Είναι αυτό το κόμμα που όλοι μας σήμερα έχουμε την υποχρέωση να το κρατήσουμε ενωμένο, δυνατό και ισχυρό. Το διακύβευμα είναι πολύ πιο μεγάλο από οποιαδήποτε πικρία ή θυμό. Το διακύβευμα αφορά το μέλλον του τόπου μας και της κοινωνίας. Γιατί στις προκλήσεις που έπονται, και ιδιαίτερα για την ύψιστη Εθνική μας προτεραιότητα που είναι η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας, ο Συναγερμός οφείλει να είναι πρωταγωνιστής, να τραβά το κουπί στα δύσκολα και να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας και τους πολίτες. Γιατί αποδείξαμε στο Συναγερμό ότι βάζουμε πάντα την πατρίδα πάνω από το κόμμα.

Είμαι γεννημένη αισιόδοξη. Και έχω βαθιά την πεποίθηση ότι αυτό το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και όλοι εσείς, τα ιστορικά και πιο παλιά μας στελέχη, αυτό το κόμμα που δυνάμωσε και μεγάλωσε στα πέτρινα χρόνια της καταδίωξης, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει μπροστά. Και αυτό είναι το συμβόλαιο που θα κάνει η νέα ηγεσία με τα στελέχη, τα μέλη μας, την κοινωνία.

Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας, μαζί παλιά και νέα στελέχη, με την Πρόεδρο μας Αννίτα Δημητρίου, για οδηγήσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη νέα εποχή που όλοι μαζί οραματιζόμαστε. Την εποχή της ενότητας, της προοπτικής και των μεγάλων αποφάσεων για την Κύπρο μας.