Απόσπασμα από την ομιλία στο μνημόσυνο του ήρωα του 55′ -59′ Κυριάκου Μάτση στη Λακατάμεια στις 21/11/2021


«Εμείς είμαστε οι γενεές για τις οποίες τόσοι και τόσοι ήρωες έδωσαν τη ζωή τους. Ας σταθούμε λοιπόν αντάξιοι της θυσίας τους, ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους, έστω και με διαφορετικά εργαλεία και εφόδια. Ας βαδίσουμε στο δρόμο της φιλοπατρίας, της εθνικοφροσύνης, της προσφοράς, της αρετής και της αγάπης. Χάρη στη θυσία του Κυριάκου Μάτση και στη θυσία όλων των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 έχουμε σήμερα την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα σύγχρονο κράτος, πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Να γιατί δε νοιάζουμαι αν τη γη την ζουν Τούρκοι για Έλληνες, Εβραίοι…» έγραφε με διορατικότητα σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μάτσης. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να την ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν ελεύθεροι πάνω της, διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της που ‘ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης. Όχι πνίχτης».»

Ευχαριστώ από καρδιάς το Εθνικό Σωματείο Κυριακου Ματση της Λακαταμιας για την τιμή που μου έκαναν να εκφωνησω τον επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριακου Ματση.