Περιοδικό “Must”: Συνέντευξη για τη μέρα της Μητέρας

  • Τι θα λέγατε σε γυναίκες που θέλουν πολύ να αποκτήσουν παιδί και διστάζουν να προχωρήσουν με δότη σπέρματος;

Να κάνουν αυτό που τους λέει η καρδιά και η ψυχή τους! Δεν υπάρχει καμία κοινωνική προκατάληψη και καμία λανθασμένη νοοτροπία που είναι τόσο δυνατή, ούτως ώστε να εμποδίσει μια γυναίκα από το να ζήσει τη μεγαλύτερη ευλογία της ζωής, αυτή της μητρότητας. Η μητρότητα αποτελεί την πιο σημαντική απόφαση για μια γυναίκα και δεν θα πρέπει αυτή η απόφαση να καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Οπότε εάν μια γυναίκα είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη για αυτό που πραγματικά επιθυμεί, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με την/τον γιατρό της για να ενημερωθεί έγκυρα και σωστά για τις διαδικασίες και να πάρει την απόφαση της βασισμένη στη σωστή πληροφόρηση και στο τι ουσιαστικά επιθυμεί η καρδιά της.

  • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να χαρακτηρίζει μια καλή μητέρα και ευρύτερα έναν καλό κηδεμόνα;

Προσωπικά ακόμη προσπαθώ να βρω τις σωστές ισορροπίες για το πως μια καλή μητέρα πρέπει να λειτουργεί. Νομίζω πως καμία μάνα ή κηδεμόνας δεν κατέχει το αλάθητο και όλες μας βιώνουμε καθημερινώς ενοχές και τύψεις για πιθανές παραλείψεις ή λάθη. Μια καλή μητέρα όμως πρέπει να καθοδηγείται από την αγάπη της για το παιδί της. Να είναι δίπλα του στα δύσκολα, να του παρέχει ασφάλεια και σιγουριά, να το επαινεί όταν κάνει κάτι καλό, και να το συμβουλεύει όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά. Να περνά μαζί του ποιοτικό χρόνο, έστω και εάν αυτός δεν είναι πολύς, και κυριότερα, να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί της όταν αυτό θα διαμορφώνει χαρακτήρα. Τα παιδιά μας χρειάζονται την ελευθερία για να πάρουν πρωτοβουλίες, να αναπτυχθούν και να γίνουν συγκροτημένα και νούσιμα άτομα στην κοινωνία.

  • Πιστεύετε ότι οι νέες γενιές που ακολουθούν θα έχουν απαλλαγεί από τις κοινωνικές συμβάσεις της ετεροπατριαρχίας;

Θεωρώ ότι εμείς ως γονείς ή κυριότερα ως άτομα σε θέσεις ευθύνης, έχουμε την υποχρέωση να διδάξουμε στα παιδιά μας από νεαρή ηλικία τον σεβασμό στα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τις αξίες του αλληλοσεβασμού, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αλληλεγγύης και της συμπόνιας για τον συνάνθρωπο μας. Και περισσότερο από όλα, έχουμε την ευθύνη να αποτελούμε σωστά παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά μας και για την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι οι νέες γενιές θα μεγαλώσουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από κοινωνικά στερεότυπα και συμβάσεις της ετεροπατριαρχίας.

  • Σε νομοθετικό επίπεδο, τι πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα γύρω από τα ζητήματα της εξωσωματικής στη βουλή και τι εκκρεμεί να γίνει;

Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών ετών, το 2015 έχουμε θεσπίσει εθνική νομοθεσία που διέπει όλες τις πτυχές της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή της διαδικασίας της εξωσωματικής, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων των μονήρων γυναικών, της παρένθετης μητέρας, των δοτών σπερμάτων και ωαρίων κτλ. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε πετύχει την αναθεώρηση του Σχεδίου κρατικής χορηγίας για τις εξωσωματικές, όπου έχουμε συμπεριλάβει και τις μονήρεις γυναίκες αλλά και την παροχή κονδυλιού για κάθε στάδιο της εξωσωματικής, ιδιαίτερα για τα θέματα φύλαξης ωαρίων, με στόχο στο μέλλον να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κρατική χορηγία. Στην παρούσα φάση εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τροποποιητικό νομοσχέδιο για τις εξωσωματικές που εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία, ιδιαίτερα σε θέματα τήρησης μητρώων και ελέγχου, αλλά και παροχής δικαιώματος σε μονήρεις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα.

  • Σε ό,τι αφορά στα θέματα των μονογονεϊκών οικογενειών τι είναι το σημαντικότερο που πρέπει να νομοθετηθεί;

Δεν είναι θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών μόνο αλλά όλων των οικογενειών, η αύξηση της άδειας μητρότητας τουλάχιστον στους 6 μήνες, για όλα τα παιδιά. Αναγνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα για να εφαρμοστεί, αλλά το θεωρώ αναγκαίο για όλες τις μητέρες, με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές οικογένειες και μητέρες που στερούνται τα νεογνά τους μόλις γεννηθούν λόγω προβλημάτων υγείας.

  • Ένα γενικό μήνυμα που θα θέλατε ίσως να απευθύνετε με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Μητέρας;

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες οι μανούλες του κόσμου να βλέπουν καθημερινώς τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με υγεία, χαρά και αγάπη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πιο βαθιά έγνοια ενός γονιού. Εύχομαι επίσης από καρδιάς σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μανούλες, να ευλογηθούν με αυτή την ευτυχία.