Επιτροπή Υγείας – Ηπατολογική κλινική ενηλίκων

Επιτροπή Υγείας της Βουλής στις 21/09 συζητήσαμε το κρίσιμο θέμα της παροχής σωστής περίθαλψης σε ενηλίκους μεταμοσχευμένους ασθενείς με ηπατικές παθήσεις, μετά από πρόταση των Σαβια Ορφανιδου, Ευθυμιου Διπλαρου, Παμπου Παζαρου, Πανικού Λεωνίδου και Ανδρέα Αποστολου.

👉 είναι αδιαπραγμάτευτο για μας το θέμα της παροχής σωστή περίθαλψης για κάθε μεταμοσχευμένο παιδί η ενήλικα με ηπατική πάθηση.

👉Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο με τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας τον κ. Χατζηπαντέλα και μαζί με τον ΟΚΥΠΥ και τους ασθενείς, για να μπορέσουμε να κάνουμε τρία συγκεκριμένα πράγματα:

1. Επέκταση της υφιστάμενης μεταμοσχευτικής κλινικής για τους νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που πληροί τα πρωτόκολλα και θα μπορούσε να επεκταθεί με κάποιες κλίνες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει μεταμοσχευμένα άτομα με ηπατολογικές παθήσεις.

2. Πρόσληψη δύο ιατρών με εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία που είναι αναγκαία γιατί πρέπει να υπάρχει όπως υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

3. Συμφωνίες με τα κέντρα αριστείας και σε Ελλάδα και σε Αγγλία για μεταφορά εξειδίκευσης και εκπαίδευσης, όπως ισχύει για την περίπτωση του παιδιατρικού κέντρου ήπατος όπου εξυπηρετούνται τα παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

👉Έχουμε ζητήσει επισταμένα και με πολύ έντονο τρόπο από τον ΟΚΥΠΥ και το Υπουργείο Υγείας ολοκληρωμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των πιο πάνω αλλά δεν πήραμε. Αυτο που μας λέχθηκε είναι ότι θα υπάρξει μία ακόμη επίσκεψη της Υπουργού Υγείας στις 5 Οκτωβριου στα κέντρα αριστείας στο Λονδίνο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί συμφωνία.

👉Εμείς θα επιμένουμε και να γίνει αυτό ξεκάθαρο, ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υφιστάμενη μεταμοσχευτική κλινική που υπάρχει, ότι θα πρέπει να προσληφθούν οι δύο εξειδικευμένοι γιατροί στη μεταμοσχευτική ηπατολογία και ότι θα πρέπει να μεταφερθεί η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και τα πρωτόκολλα από τα κέντρα αριστείας του εξωτερικού για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε στο τέλος της ημέρας αυτούς τους ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Για την επίτευξη των πιο πάνω αναμένουμε σύντομα τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργείου και του ΟΚΥΠΥ.
#ηπατικές_παθήσεις