Ημερίδα της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών

Με την ευκαιρία της αυριανής (10/10) Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, είχα την ευκαιρία σήμερα (09/10) να χαιρετίσω την Ημέριδα της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών:

«…Ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας έχουμε εξετάσει σε αριθμό συνεδριάσεων τα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο της ψυχικής υγείας και έχουμε ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, όπως είναι άλλωστε και η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερης σημασίας για μας είναι και η επίσπευση της προώθησης του Νομοσχεδίου «Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας», με βάση το οποίο θα ρυθμιστεί η παροχή κοινοτικής φροντίδας σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ή ψυχολογικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, εξαιρετικής σημασίας θεωρούμε την εισήγηση μας για την προώθηση του θεσμού του νοσηλευτή – επισκέπτη υγείας στα σχολεία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί προληπτικά στον εντοπισμό ψυχικών νοσημάτων από νεαρή ηλικία και στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων εν τη γενέσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερωθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι προωθείται από το Υπουργείο Υγείας η εγκατάσταση νοσηλευτών γενικής και ψυχικής υγείας στα σχολεία.

Εν κατακλείδι, νιώθω έντονα την ανάγκη να σας συγχαρώ γιατί ημερίδες σαν και τη σημερινή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της επιμόρφωσης και της ενδυνάμωσης της προσπάθειας για εμπέδωση σωστής και αποτελεσματικής κουλτούρας για αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών κατά τη διάγνωση, την ιδρυματοποίηση και την επανένταξη στη κοινωνία.

Είναι στους ώμους όλων εμάς που διαδραματίζουμε ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, να προασπιστούμε τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών που απορρέουν από το νόμο και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εφαρμογή και ενδυνάμωση τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε την Εποπτεία των δικαιωμάτων αυτών ως το πιο σημαντικό κομμάτι, γιατί χωρίς εποπτεία δεν μπορείς να προστατεύσεις και χωρίς προστασία δεν νοούνται δικαιώματα.»
#worldmentalhealthday #cyprus