Συνεδρία Επιτροπής Υγείας 10/02/22 – Προϋπολογισμός ΟΚΥΠΥ

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ στην παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ και όλης της ηγετικής ομάδας του ΟΚΥπΥ. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι για τον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει ένα μικρό λειτουργικό πλεόνασμα των €4 εκατ., το οποίο για το 2023 θα αυξηθεί στα €16,5 εκατομμύρια και για το 2024 στα €26,5 εκατομμύρια. Αυτό είναι ενδεικτικό των σταθερών βημάτων που έχουν γίνει από τον Οργανισμό για να πετύχουμε την οικονομική αυτονόμηση που αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ που έχουμε ψηφίσει, μετά που θα ολοκληρωθεί η υποβολή της κρατικής χορηγίας τον Ιούνιο του 2024.

Και εδώ οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα κρατικά μας νοσηλευτήρια αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο την πρωτόγνωρη πανδημία που όλοι βιώνουμε με βεβαίως κάποιες κατά καιρούς αδυναμίες και ελλείψεις. Αυτό οφείλεται τόσο στη συνετή διαχείριση του ίδιου του οργανισμού τα τελευταία χρόνια αλλά βεβαίως και στη δουλειά και στις θυσίες όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τους οποίους για ακόμα μια χρονιά θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

Ο Οργανισμός επίσης μας ενημέρωσε ότι θα προωθηθεί άμεσα η προκήρυξη των αναπτυξιακών έργων την ερχόμενη εβδομάδα. Έργα για τα οποία υπάρχει κονδύλι κατά την τριετία 2022-24 ύψους €250εκ, €100 εκατ. εκ των οποίων είναι για εξαγορά εξοπλισμού και €150εκ για την επέκταση και αναβάθμιση των οικοδομών, των κτιρίων.

Αυτά τα αναπτυξιακά έργα είναι σε όλες τις επαρχίες και στην ορεινή μας περιοχή, έργα τα οποία σαφέστατα θα αναβαθμίσουν και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή.

Αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης των κρατικών μας νοσηλευτηρίων μας έχει ενημερώσει ο ΟΚΥπΥ ότι έχουν γίνει προσλήψεις ύψους 446 νοσηλευτών τα τελευταία 2 χρόνια και μέσα στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχουν 236 κενές θέσεις, οι οποίες αφορούν νοσηλευτές, ιατρικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό.

Επίσης μας έχει ενημερώσει ότι έχει ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης το οποίο έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή Υγείας να παρουσιαστεί τις ερχόμενες εβδομάδες ενώπιον όλων μας.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε τη μεγάλη πραγματικά προσπάθεια που καταβάλλει ο ΟΚΥΠΥ τα τελευταία δυο χρόνια για να αναβαθμίσει τα κρατικά μας νοσηλευτήρια με τις δυσκολίες που υπάρχουν και είναι όλες γνωστές ούτως ώστε να καταστούν πραγματικά ανταγωνιστικά στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Τονίζουμε ξανά την ανάγκη για άμεση προώθηση των αναπτυξιακών έργων που θα βοηθήσουν πραγματικά τους ασθενείς μας αλλά και τη στελέχωση αυτών των νευραλγικών τομέων που ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως, όπως τα ΤΑΕΠ. Εκφράζουμε ξανά για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.