Επιτροπή Υγείας 11/11/2021

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το θέμα του τρόπου αναπλήρωσης των νοσηλευτών κατά τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας και άδειας μητρότητας αλλά και κατά τη γονική άδεια και άδεια μητρότητας. Είναι με αυτεπάγγελτη εισήγηση του κ. Μιχάλη Γιακουμή της ΔΗΠΑ.

Ο ΟΚΥΠΥ μας έχει ενημερώσει ότι υπήρξε μια συμφωνία με τους νοσηλευτές από το 2019-20 για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και μέχρι σήμερα από το 2019 έχουν προσληφθεί 382 νοσηλευτές στα δημόσια μας νοσηλευτήρια, 11 εκ των οποίων θα αναλάβουν σύντομα τα καθήκοντά τους.

Ο ΟΚΥΠΥ μας έχει επίσης ενημερώσει ότι έχουν ως στόχο να προσλαμβάνουν 25% περισσότερους νοσηλευτές από τις ανάγκες που υπάρχουν ακριβώς για να καλύπτουν αυτές τις μακροχρόνιες άδειες ασθενείας, τις άδειες μητρότητας που πρέπει να καλυφθεί και η αλλαγή στις άδειες μητρότητας, τις άδειες πατρότητας, τις γονικές άδειες κτλ.

Στο πάγιο αίτημα των συντεχνιών για περαιτέρω στελέχωση λόγω της αύξησης των αναγκών και ιδιαίτερα στα πλαίσια της πανδημίας, καθότι πάρα πολλοί νοσηλευτές έχουν μεταφερθεί σε τομείς που πρέπει να δουλέψουν για τα θέματα της πανδημίας και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε άλλους τομείς όπως π.χ. η μεταμοσχευτική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ή η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στο Μακάρειο, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ, μας έχει δηλώσει ότι ουδέποτε έχουν αρνηθεί ότι συζητούν για περαιτέρω στελέχωση και πρόσληψη των νοσηλευτών και αυτό συζητάτε αυτό τον καιρό στα πλαίσια του προϋπολογισμού του ΟΚΥΠΥ ο οποίος σύντομα θα έρθει στην Επιτροπή υγείας για να τον εξετάσουμε.

Συνεπώς εμείς εκφράζουμε την ικανοποίηση μας ότι ο ΟΚΥΠΥ βλέπει αυτά τα εύλογα αιτήματα συντεχνιών και νοσηλευτών για να στελεχωθούν εκείνες οι υπηρεσίες που έχουν αυξημένες ανάγκες, τονίζοντας όμως ξεκάθαρα ότι πρέπει αυτό να γίνεται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων, καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε σε 5 χρόνια από το 2019 μέχρι το 2024 ο ΟΚΥΠΥ θα πρέπει να είναι οικονομικά αυτόνομος και ανεξάρτητος.