Δήλωση Βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου μετά την Επιτροπή Υγείας 07/10

Δήλωση Βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου μετά την Επιτροπή Υγείας.

Είχαμε σήμερα την πρώτη παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Υγείας συνοδευόμενος από την κ. Χριστίνα Γιαννάκη τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Έγινε οφείλουμε να ομολογήσουμε, μια πολύ ωφέλιμη και παραγωγική συζήτηση και αυτό αναγνωρίστηκε απ΄όλα τα κόμματα που ήταν παρόντα στη συζήτηση.

Ο Υπουργός, μας έκανε μια ενημέρωση όσον αφορά την πανδημία, φαίνεται ότι η Κύπρος όσον αφορά το ποσοστό του εμβολιαστικού προγράμματος είναι σε αρκετά ψηλή θέση. Έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως ποσοστό 78,6% ενώ αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη δόση στον ενήλικο πληθυσμό είναι 81% και προχωρά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών. Ο Υπουργός τόνισε και το τονίζουμε και εμείς ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός της πανδημίας γι΄αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και να προετοιμαζόμαστε για οπουδήποτε ενδεχόμενο νέο κύμα.

Ο Υπουργός επίσης έθεσε τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ και ιδιαίτερα στα κρατικά μας νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ. Έχει ήδη αναφέρει ότι έχει εφαρμοστεί εδώ και λίγο καιρό ένα πρωτόκολλο του ΟΚΥπΥ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Επίσης ο Υπουργός έθεσε και το θέμα της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τη συμφωνίες μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και μας έχει ενημερώσει ότι θα αναμένουμε σύντομα τους κανονισμούς ενώπιον της Βουλής για να ρυθμιστεί και αυτό το θέμα.

Επίσης μας έχει δώσει και πειστικές απαντήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελλείματος που διαφαίνεται ότι υπάρχει όσον αφορά γενικότερα το σύστημα υγείας κάτι που αντιμετωπίζεται πραγματικά στη βάση του από τον ίδιο τον Υπουργό και κάτι που γνωρίζουμε και εμείς ότι γίνονται διαδικασίες ήδη από τον ίδιο τον ΟΑΥ για να αντιμετωπιστεί ο έλεγχος των δαπανών των εξόδων, τα ανεξέλεγκτα claims κλπ.

Τέλος, ο Υπουργός μας έδωσε πειστικές απαντήσεις για το πώς αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε κάποια θέματα των φαρμάκων και γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν. Λόγω της πανδημίας υπήρξε κάποιο πρόβλημα, γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν και να έρθουν τα φάρμακα εκείνα που χρειάζονται οι ασθενείς στην Κύπρο. Τέλος, να πω ότι είμαστε εδώ και ως Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά νομίζω ότι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να συμβάλουν με τον πλέον θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και στα προβλήματα που προκύπτουν στα θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα θέματα του ΓεΣΥ.

Ως Επιτροπή Υγείας θα συμβάλουμε και εμείς θετικά είτε με την έγκριση νομοθετημάτων ή κανονισμού και άλλους τρόπους για να προωθούμε θέματα που αφορούν τους ασθενείς είτε αυτό αφορά τα θέματα διαβήτη είτε αυτό αφορά τους οροθετικούς που το θέσαμε, είτε αφορά την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο. Είμαστε εμείς εδώ για να λύσουμε και να συμβάλουμε στη λύση όλων αυτών των προβλημάτων σε συνεργασία πάντοτε με τον Υπουργό Υγείας, με την κ. Γιαννάκη, με το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας από τους οποίους θεωρούμε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και θέλουμε να τους συγχαρούμε σε συνεργασία βέβαια και με όλους τους αρμόδιους φορείς.

7/10/2021