Δήλωση Επιτροπή Υγείας 03/02/2022

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το θέμα του νομοσχεδίου περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών. Έχει κατατεθεί αναθεωρημένο νομοσχέδιο από πλευράς Υπουργείου το οποίο είναι σαφέστατα βελτιωμένο και προς τούτο εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, καθότι έχει λάβει υπόψη του το Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός αρκετές από τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση σήμερα επικεντρώθηκε στην εισήγηση που είχε κάνει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας για να συγκεράσει απόψεις για την εμπλοκή της Βουλής στην όλη εξέλιξη της πανδημίας, δηλαδή πως θα εξουσιοδοτεί η Βουλή την κυβέρνηση για την έκδοση των διαταγμάτων.

Υπάρχει ένα θέμα κατά πόσο αυτή η εξουσιοδότηση θα γίνεται με βάση μια νομοθετική ρύθμιση που αυτό αντιλαμβάνομαι ότι επιθυμεί και η πλειοψηφία της Επιτροπής, καθώς επίσης και για το κατά πόσο αυτή η εξουσιοδότηση που θα δίνεται, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή δεν θα γίνεται μόνο ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και θα ανανεώνεται η εξουσιοδότηση από τη Βουλή προς την εκτελεστική εξουσία.

Να τονίσουμε ξανά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ευχέρεια για ευελιξία αλλά και αποτελεσματικότητα από πλευράς κυβέρνησης να εκδίδει διατάγματα και να αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία.

Και να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να τροποποιηθεί ένας αναχρονιστικός νόμος ο περί λοιμοκαθάρσεως, ο οποίος ισχύει από το 1932 και μέσα σ΄ αυτό το νόμο όχι μόνο να εξασφαλίζονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση το Σύνταγμα, αλλά να περιορίζονται αυτά τα δικαιώματα εκεί που πρέπει με βάση το Σύνταγμα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά επίσης να μπορούμε να δίνουμε και ταχύτητα στην Κυβέρνηση για να μπορεί να αντιμετωπίζει την πανδημία και να λάβουμε υπόψη τις εμπειρίες που έχουμε πάρει τα τελευταία δύο χρόνια στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.