Συνεδρία Επιτροπής Οικονομικών – Κρατικός Προϋπολογισμός 18/10/2021

Τη Δευτέρα (18/10/2021) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμο του 2022 με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού 2022 που καταδεικνύουν ότι η Κυπρος παρουσίασε τη λιγότερη ύφεση λόγω της πανδημιας σε όλη την ΕΕ και παρουσιάζει φετος μεγαλη αναπτυξη της τάξης του 5.5% του ΑΕΠ. Μέσα σε ένα χρόνο περίπου τα σωστά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και οι θυσιες των πολιτών διορθώνουν τις αδυναμιες που δημιούργησε η πανδημία στα δημοσια οικονομικά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έθεσα 3 ερωτήσεις αναφορικά με:
1. Τη διαχείρηση του δημοσίου χρέους που μέχρι το τέλος του 2021 θα μειωθεί στο 107.7% και το 2024 στο 90.2% μέσω της σωστής διαχείρισης με τη μείωση του κόστους και την επιμήκυνση του δανεισμού.

2. Την προώθηση της μεγάλης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα τεθεί προς διαβούλευση με αρμοδιους φορεις το πρώτο εξάμηνο του 2022.

3. Την εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργου για τη νέα στρατηγική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στον τόπο μας, η οποία στοχεύει σε τομεις που προωθούνται στο νέο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, οπως ΑΠΕ, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ναυτιλία, καινοτομία και έρευνα, εταιρίες υψηλής τεχνολογίας κτλ.
#budget2022 #cyprus