Συνεδρία Επιτροπής Ελέγχου 17/02/2022

Συζητήσαμε σήμερα (17/02) στην Επιτροπή Ελέγχου την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ για το έτος 2020.

Το τονίζουμε για ακόμα μια φορά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και θα είναι πάντοτε υπέρμαχος του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ένα σύστημα υγείας το οποίο όλοι οραματιστήκαμε εδώ και αρκετά χρόνια αλλά υλοποιήθηκε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη με τη συνεργασία της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων. Ένα σύστημα το οποίο θεωρείται από όλους ως η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση για τον κάθε Κύπριο πολίτη. Και αυτό το σύστημα που εμείς ψηφίσαμε, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι είναι και θα παραμείνει βιώσιμο και για τα χρόνια που έρχονται.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ξεκάθαρη θέση γι’ αυτό το θέμα. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια να διατηρηθεί βιώσιμο το Γενικό Σύστημα Υγείας μέσα στα πλαίσια του σφαιρικού προϋπολογισμού που καθορίζει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα, οι προκλητικές σπατάλες, η κακή διαχείριση η απουσία συστήματος ελέγχου, οι καταχρήσεις, οι στρεβλές μέθοδοι πληρωμής γιατρών εντός του συστήματος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ούτε αποδεκτό μπορεί να γίνει το γεγονός ότι ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει 2 και 3 φορές για το ίδιο πράγμα καθώς πολλές δαπάνες υγείας δεν καλύπτονται από τον σφαιρικό προϋπολογισμό όπως θα έπρεπε με βάση τη νομοθεσία αλλά καλύπτονται από το πάγιο ταμείο, δηλαδή πάλι από τον φορολογούμενο πολίτη.

Μέσα σε όλα αυτά σημειώνουμε τη σαφέστατη βελτίωση που έχει καταγραφή την τελευταία δεκαετία από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το σχέδιο επιδοτούμενων ασθενών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Θέλουμε να επαναλάβουμε τη θέση μας. Η έγνοια μας είναι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποτρέψουμε κινδύνους και να διορθώσουμε στρεβλώσεις που θα οδηγήσουν είτε στην υπονόμευση της ποιότητας των υπηρεσιών είτε στην αύξηση των εισφορών και τελικά στην κατάρρευση.