Συνεδρία Επιτροπής Υγείας 10/02/2022 – Προϋπολογισμός ΟΑΥ

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ ο οποίος για ακόμα μια χρονιά είναι ισοσκελισμένος γύρω στα 1,4 δις ευρώ.

Θέλουμε για ακόμα μια φορά να τονίσουμε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση που είδε ο συμπολίτης μας σε αυτό τον τόπο και αυτή η κατάκτηση έγινε επί διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, βεβαίως με τη συνεργασία όλων. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος του ΓεΣΥ στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδιαίτερα η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στην κορύφωση της πανδημίας τον Ιούνιο του 2020.

Για εμάς αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διατήρηση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και για τα επόμενα χρόνια και προς τούτη την κατεύθυνση έχουμε υποβάλει κάποιες εισηγήσεις ως Δημοκρατικός Συναγερμός.

Το πρώτο αφορά τις καταχρήσεις που έχουν δει και το φως της δημοσιοτητας. Μας έχει ενημερώσει ο ΟΑΥ ότι υπήρξαν καταχρήσεις του συστήματος από επιτήδειους. Επισης μας έχει ενημερώσει ότι έχει προωθήσει μια σειρά από ενέργειες για να μειωθούν αυτές οι καταχρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα παραπεμπτικά από προσωπικούς γιατρούς, μας είπαν ότι έχουν μειωθεί κατά 30% και αναμένουμε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που έχουμε θέσει είναι η αλλαγή του συστήματος αμοιβής των προσωπικών γιατρών. Έχει συμφωνήσει και ο ΟΑΥ μαζί με την εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ που έχουμε ψηφίσει, μπορούμε να προωθήσουμε ένα μεικτό σύστημα αμοιβής των γιατρών που από τη μια να πληρώνονται με βάση την κατά κεφαλή, δηλαδή το 70% και το άλλο 30%, τουλάχιστον έτσι λέει η νομοθεσία, να αφορά την προώθηση ποιοτικών κριτηρίων.

Το άλλο σημείο που έχουμε θέσει είναι βεβαίως το θέμα της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τις συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ΟΑΥ. Μας έχει ενημερώσει ο ΟΑΥ ότι ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συσκέψεις με την γενική εισαγγελία και είναι σε επαφή και με τον Υπουργό Υγείας για να μπορεί να εξευρεθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Διερευνούνται όλες οι εναλλακτικές νομοθετικές ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει και εμείς ως Επιτροπή Υγείας έχουμε τονίσει ότι είμαστε στη διάθεση τους μόλις έρθει και κατατεθεί στην Επιτροπή μας η νομοθετική ρύθμιση να την εξετάσουμε.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι έχουμε θέσει έντονα το θέμα των ΤΑΕΠ, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προωθηθούν αυτά τα ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ για να αποσυμφορηθούν και τα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ο ΟΑΥ μας έχει ενημερώσει ότι μόλις ολοκληρωθεί το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ΟΑΥ τότε θα δοθεί ακόμα μια ευκαιρία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να εντάξουν αυτά που επιθυμούν και αυτά που έχουν τα ΤΑΕΠ τους εντός του ΓεΣΥ.

Εμείς ως Επιτροπή Υγείας θα παρακολουθούμε τα ζητήματα του ΟΑΥ, τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί στο τέλος της ημέρας σκοπός όλων μας είναι να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο γενικό σύστημα υγείας το οποίο θα εκπροσωπεί και θα υπηρετεί τον πολίτη και τον ασθενή τα επόμενα χρόνια.