Επιτροπή Υγείας – Συζήτηση για επέκταση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για την μαστογραφία 07/04/2022

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας ένα πάγιο αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού εδώ και δυο χρόνια, το οποίο αγκαλιάστηκε και από άλλους βουλευτές της Επιτροπής, για την επέκταση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για την μαστογραφία που είναι σήμερα από 50 μέχρι 69 έτη, να γίνει 45 με 74 έτη, για να καλύπτει περισσότερες γυναίκες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ακούσαμε το Υπουργειο Υγείας να μας ενημερώνει για την απόφαση του Υπουργού Υγείας για τη μείωση των ετών από 50 στα 45 ετη, απόφαση η οποία θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων 6 μηνών, και ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν και το βλέπουν θετικά για την αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74 ετη.

Επιπρόσθετα, συζητήσαμε ακόμη ένα πάγιο αίτημα μας για τη διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου εντός του ΓΕΣΥ κάθε χρόνο και όχι κάθε δυο. Για το εν λόγω θέμα μας ενημέρωσαν ότι γίνονται επιστημονικές μελέτες και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο από την Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο, με βάση τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις για θέματα πρόληψης. Σημαντικός παράγοντας για το εν λόγω θέμα είναι και η εισηγηση που αντιμετωπίζεται θετικά για αύξηση της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου σε κορίτσια μέχρι 18 ετών (σήμερα ισχύει για κορίτσια μεταξύ 11-13).

Οφείλουμε για ακόμη μια φορά να συγχαρούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορεις σε αυτό το θέμα, οι οποίο διαχρονικά συμβάλουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στον τόπο μας ❤️