Δήλωση Επ. Υγείας – Ενημερωτική εκστρατεία γυναικών για θέματα γονιμότητας.

Συζητήσαμε σήμερα (13/10) στην Επιτροπή Υγείας το πολύ σημαντικό και νευραλγικό θέμα της ενημέρωσης των γυναικών για τα θέματα γονιμότητας.

Πριν από δύο χρόνια υπέβαλα την ίδια εισήγηση που επαναλαμβάνω και σήμερα για την προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας σε δύο επίπεδα για ενημέρωση των γυναικών γι’ αυτό το θέμα.

Το πρώτο επίπεδο θα πρέπει να γίνει από τους γιατρούς προς τις γυναίκες έγκαιρα και σωστά και προς αυτό υπάρχει δέσμευση του συμβουλίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να ετοιμάσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που να καταγράφει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα πρέπει να ενημερώνονται οι γυναίκες. Το δεύτερο είναι η ανάληψη από πλευράς κρατικών φορέων για μια ενημερωτική εκστρατεία γενικότερα προς τις γυναίκες για τη φύλαξη των ωαρίων.

Μας έχει ενημερώσει η Επίτροπος Ισότητας των δύο φύλων ότι αναλαμβάνει ενημερωτική εκστρατεία ύψους €20000 για τα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες και σ΄ αυτό θα περιλαμβάνονται και τα θέματα γονιμότητας και το χαιρετίζουμε.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω για ακόμα μια φορά ότι στηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για περαιτέρω ενίσχυση του Σχεδίου Επιδότησης. Πρόσφατα και ο συνάδελφος ο Χαράλαμπος Πάζαρος και η υποφαινόμενη έχουν κάνει ενέργειες για να αυξηθεί το ποσό που δίνεται τόσο για τη διαδικασία των εξωσωματικών όσο και για όλα τα άλλα στάδια και για τη φύλαξη των ωαρίων από το Υπουργείο Υγείας.

Ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη αλλά και να ενημερώνονται σωστά οι γυναίκες που ενδεχομένως να έχουν κάποια ιατρικά προβλήματα, οπως οι καρκινοπαθείς ή γυναίκες να θέλουν να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους για το μέλλον. Το σημαντικό είναι να υπάρχει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

#fertilityawareness #fertility #ivf/