Δήλωση για μείωση φόρου επί των εισπρακτέων τόκων στις καταθέσεις

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου για μείωση φόρου επί των εισπρακτέων τόκων στις καταθέσεις

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέσει νομοσχέδιο για μείωση του φόρου επί των τόκων στις καταθέσεις, τη στιγμή που υπάρχει ήδη πρόταση νόμου κατατεθειμένη για ακριβώς το ίδιο θέμα.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε πριν από 3 μήνες από τον ΔΗΣΥ, τον κ. Ηλία Μυριάνθους και τον κ. Σταύρο Παπαδούρη. Επιθυμούμε όπως αυτή η πρόταση συζητηθεί και να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό.

Πιστεύουμε ότι η φορολογία αυτή, η οποία αυξήθηκε από 10% σταδιακά στο 30% ως μνημονιακό μέτρο, πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 17%, όσο δηλαδή και η αποκοπή επί των μερισμάτων. Σημειώνεται ότι το κράτος δεν είχε έσοδα από αυτήν τη φορολογία εδώ και μερικά χρόνια λόγω των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων.

Η πρότασή μας δεν έχει σχέση με την ακρίβεια, για την οποία πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει τα μέτρα για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ούτε και έχει σχέση με την υψηλή ψαλίδα για τα επιτόκια, για την οποία, ούτως ή άλλως, θεωρούμε και επαναλάβαμε πολλάκις ότι οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στην απάμβλυνση των συνεπειών για τους δανειολήπτες και καταθέτες.

Πολύ απλά το 30% είναι μια ιδιαίτερα υψηλή αποκοπή, που κρίνουμε πως ήρθε η ώρα να εξισωθεί με τη φορολογία στα μερίσματα.