Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου για τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι ο πρόωρος και σχεδόν πλήρης τερματισμός των έκτακτων μέτρων στήριξης για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, μεσούσης της θερινής περιόδου, πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Σήμερα οι συμπολίτες μας υποφέρουν ξανά από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί με τις δράσεις για μόνιμη εξοικονόμηση ενέργειας και στη στήριξη για παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια ώρα, όμως, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει σοβαρά την επαναφορά των έκτακτων μέτρων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι ώστε να δοθούν χρήσιμες ανάσες στη μεσαία τάξη και στις μικρές επιχειρήσεις, που στην παρούσα φάση πλήττονται και από τα αυξημένα επιτόκια.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του έτους, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο. Επισημαίνεται, επίσης, ο κίνδυνος νέων ανατιμήσεων λόγω της πρόσφατης αύξησης των ενεργειακών τιμών, σε περίπτωση καθυστέρησης.

Επαναλαμβάνουμε ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει από έκτακτα μέτρα τα οποία στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά από τις μόνιμες ανελαστικές δαπάνες που αυξήθηκαν και θα συνεχίσουν να διογκώνονται τα επόμενα χρόνια.