Δήλωση για Επίδομα Μητρότητας και Γονική Άδεια – Επιτροπή Εργασίας 19/10/2021

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, θέματα της συνολικής κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης που αφορούν την άδεια μητρότητας, πατρότητας και τη γονική άδεια. Ενημερωθήκαμε από την αρμόδια Υπουργό ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση της άδειας μητρότητας θα γίνει σύντομα, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη και αυτό το νομοσχέδιο αφορά την επέκταση της άδειας μητρότητας κατά ένα μήνα για το δεύτερο παιδί δηλαδή στους 5 μήνες και κατά δύο μήνες, δηλαδή στους έξι μήνες για το τρίτο παιδί.

Δικαίωμα στην επέκταση αυτή θα έχουν και οι νεαρές μητέρες που δεν έχουν εξαντλήσει την άδεια μητρότητας κατά την ισχύ του νόμου που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η άδεια πατρότητας να τονίσουμε, εφαρμόζεται εδώ και καιρό στην Κύπρο και μάλιστα για 12 μέρες σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία που μιλά για 10 μέρες. Επιπρόσθετα ενημερωθήκαμε από την Υπουργό και για την εξαγγελία της ίδιας της Υπουργού που έγινε πριν λίγο καιρό για το θέμα της γονικής άδειας επί πληρωμής, δηλαδή για τους 1,5 μήνες επί πληρωμής από τους 4 μήνες γονικής άδειας που δικαιούνται μέχρι το 2024, αυτό θα γίνει 2 μήνες επί πληρωμής από τους 4 που δικαιούνται για το κάθε παιδί για τον κάθε γονιό μέχρι το παιδί να γίνει 8 ετών.

Η Υπουργός, μας ενημέρωσε ότι ήδη είναι στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης αυτά τα νομοσχέδια και θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Μας τόνισε επίσης ότι οι πρόνοιες πιο πάνω θα είναι υποχρεωτικές να εφαρμοστούν από τους εργοδότες ενδεχομένως με μια μικρή αναβολή αν το ζητήσουν οι εργοδότες υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Ως ΔΗΣΥ, χαιρετίζουμε τις πιο πάνω ενέργειες της κυβέρνησης προς την ενδυνάμωση της συμφιλίωσης και εξισορρόπησης της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, οι οποίες βασίζονται πρέπει να τονίσουμε σε αναλογιστικές μελέτες πάντοτε και οι οποίες συμπληρώνουν τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν προωθηθεί από αυτή την κυβέρνηση από το 2013 όπως τα επιδόματα τέκνου, το επίδομα τοκετού, το επίδομα μονογονιού, το επίδομα της μάνας που έχει επαναφερθεί, την φροντίδα παιδιού αλλά και η αύξηση της χορηγίας για τις εξωσωματικές.

Όλα αυτά τα μέτρα καθώς και άλλα μέτρα που προωθούνται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από την Εθνική Επιτροπή για το δημογραφικό, θα διευκολύνουν τα θέματα μητρότητας και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια και θα αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο.

19.10.2021