Δήλωση για την Συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το Παγκύπριο Σχέδιο Στείρωσης για τις Αδέσποτες Γάτες

Με δική μας πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε από τους άλλους συναδέλφους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σήμερα, συζητήσαμε την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής του παγκύπριου σχεδίου στείρωσης για τις αδέσποτες γάτες.

Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει και μας καίει ιδιαίτερα καθότι η ευημερία των ζώων είναι μια από τις προτεραιότητες και του ίδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και της κυβέρνησης. Έχουμε γίνει μάρτυρες δυστυχώς διαχρονικά για θέματα οχληρίας, ρύπανσης αλλά κυριότερα για κακοποίηση ζώων κι αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλά ακόμα θα πρέπει να γίνουν.

Έχουμε ενημερωθεί από τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σήμερα για το παγκύπριο σχέδιο που είναι σε εφαρμογή από το 2019 σε συνεργασία και με τις επαρχιακές επιτροπές ευημερίας των ζώων, με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις. Το σχέδιο είναι ικανοποιητικό σε ένα βαθμό αλλά ο στόχος μας και του ίδιου του Υπουργείου είναι να καταγραφεί ακόμη καλύτερα το πρόβλημα, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτό το σχέδιο, να γίνει πιο στοχοποιημένο εκεί που πρέπει να στοχευθεί και να μπορέσουμε να επιτύχουμε και ένα ευρωπαϊκό ορισμό που είναι ότι πρέπει να έχουμε το 75% των αδέσποτων γάτων στειρωμένες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και ως κοινωνία.

Σ΄αυτά τα πλαίσια χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση του κονδυλιού που δίνεται για την ενίσχυση αυτού του σχεδίου για τη στείρωση των γάτων από €75.000 σε €100.000 και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να δούμε και στην πράξη αυτές τις ενέργειες που θα ενισχύσουν αυτό το σχέδιο.

Θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την ευημερία των ζώων και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτές τις κακοποιήσεις των ζώων που για εμάς είναι απαράδεκτες, απάνθρωπες και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από καμία κοινωνία.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την κουλτούρα και την νοοτροπία και την διαπαιδαγώγηση των ίδιων των παιδιών μας από πολύ νεαρή ηλικία για να έχουμε αυτή τη σωστή αντιμετώπιση προς τα ζώα σ΄ αυτή την προσπάθεια όλοι μας είτε ως πολιτεία είτε ως Βουλή, είτε ως Εκτελεστική εξουσία αλλά ιδιαίτερα και τα σχολεία έχουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.