Δηλώσεις για τον προϋπολογισμο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για το 2021 – 21/01/2021

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για το 2021. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που έχουμε ενημερωθεί για όλες τις δράσεις που έχει προωθήσει η Αρχή, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και την αποστολή κατευθυντήριων γραμμών σε όλες τις δομές για να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η στήριξη προς τα άτομα που έχουν εξάρτηση από ουσίες. Επίσης μας ενημέρωσαν για τα θετικά αποτελέσματα σε έρευνες ανάμεσα 16χρονους, για τη μείωση των ποσοστών εξάρτησης από το αλκοόλ. Έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι αλλά δυστυχώς παραμένει αρκετά πιο ψηλό το ποσοστό από τον μέσο όρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεγάλη μάστιγα παραμένει όπως έχουμε ενημερωθεί, η χρήση των ναρκωτικών σε όλα τα επίπεδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα ανάμεσα στα σχολεία, παρόλο που η εικόνα της Κύπρου παραμένει χαμηλή σε σχέση με το ευρωπαϊκό επίπεδο, εντούτοις παραμένει εξαιρετικά σοβαρή σε σχέση με τα δεδομένα της Κύπρου και ιδιαίτερα έχουμε ενημερωθεί για την αύξηση της χρήσης της κάνναβης περιστασιακά, σε πειραματικό επίπεδο από τους νέους. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα ζητούν στήριξη στις συγκεκριμένες δομές και όλα τα επίπεδα των εξαρτήσεων. Είναι πάρα πολύ θετικό ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζουμε όλοι με τις συνέπειες του εγκλεισμού.

Επίσης έχουμε ενημερωθεί ότι προχωρούν οι εργασίες για ανακαίνιση-μετεγκατάσταση διάφορων δομών όπως η «ΘΕΜΕΑ» και η «ΆΝΩΣΗ» στις συγκεκριμένες επαρχίες και τέλος θέλω να τονίσω μια πολύ πρωτοπόρα ιδέα που προωθείται από την Αρχή και την οποία χαιρετίζουμε. To «One Stop Center» για την παροχή στήριξης σε άτομα με εξαρτήσεις.

Αυτοί οι ουσιοεξαρτημένοι, ιδιαίτερα οι νεαροί, θα μπορούν να διαμένουν σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο που αυτή τη στιγμή αναζητείται αυτός ο χώρος, να τους παρέχεται στέγη για λίγες μέρες, να τους παρέχεται εργασία, και αυτό θα είναι βήμα θετικό προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση.

21/1/2021