Επιτροπή Περιβάλλοντος 14/07/2021 – “Pay As You Throw”, Απόσυρση Πλαστικών Συσκευασιών, Ανακυκλώσιμα Υλικά

Είχαμε σήμερα την πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Γεωργίας όπου μας ανέλυσε τις προτεραιότητες του υπουργείου του όσον αφορά το νομοθετικό έργο.

Είναι με πολύ ικανοποίηση που ακούσαμε ότι το «πληρώνω όσο πετώ», το «pay as you throw» είναι η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου όσον αφορά το νομοθετικό έργο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια έχει τονιστεί ότι θα πάρουμε €25εκ από τα ταμεία συνοχής για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες σε σχέση με υποδομές, για τον έλεγχο, για τις επιθεωρήσεις αλλά και για εκπαίδευση. Επίσης μας έχει τονιστεί ότι θα υπάρξει κρατική στήριξη για τις ορεινές κοινότητες που θα απωλέσουν εισοδήματα απ’ αυτό το μέτρο.

Επίσης είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της απόσυρσης συγκεκριμένων πλαστικών συσκευασιών και της πλαστικής σακούλας. Ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται προς το τέλος του νομοτεχνικου ελέγχου και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή ούτως ώστε να εναρμονιστεί και η Κύπρος με το κοινοτικό κεκτημένο.

Τέλος είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε επίσης και την πρόθεση του Υπουργού στους επόμενους μήνες να φέρει αυτό το εγγυοδοτικό σύστημα για την κοστολόγηση συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων υλικών όπως μπουκάλια, τα οποία θα κοστολογούνται λίγο περισσότερο ούτως ώστε ο πολίτης να μπορεί να τα επιστρέφει και να παίρνει εκείνο το κόστος πίσω.

Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρώτο θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, δεύτερο θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και τρίτον θα καλλιεργηθεί η ευαισθητοποίηση αυτή που χρειάζεται για το περιβάλλον αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας για να ανακυκλώνουμε τα μπουκάλια μας.

#environment #cyclicaleconomy #greendeal #cyprus #greenculture