Επ. Υγείας: Πρόταση νόμο για ασφαλιστική κάλυψη ιατρών

👉Συζητήσαμε την Πέμπτη (21/3)  στην επιτροπή Υγείας της Βουλής την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για την ασφαλιστική κάλυψη έναντι αστικής ευθύνης, σε περίπτωση που υπάρξει ιατρική αμέλεια για όλους τους γιατρούς που ασκούν την ιατρική στην Κύπρο.

👉 Σήμερα, με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, καλύπτονται οι γιατροί που είναι εντός ΓεΣΥ, ενώ καλύπτονται και γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις συμβάσεις γιατρών που ασκούν το επάγγελμα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είτε εντός είτε εκτός ΓεΣΥ. Υπάρχει όμως μία μερίδα ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και στόχος της πρότασης είναι να καλύψει αυτό το νομικό κενό.

👉Ήταν θετική η στάση όλων των κομμάτων και των εμπλεκομένων φορέων καθώς αυτή η ρύθμιση είναι και υπέρ των ίδιων των γιατρών και υπέρ των ασθενών.

👉 Θα προχωρήσουμε με την κατά άρθρο συζήτηση του θέματος, κατά την οποία θα δούμε το θέμα του ελέγχου για την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και ποιοι καλύπτονται και με ποιον τρόπο. Σημειώνεται ότι τέθηκαν και ζητήματα του ύψους και διαδικασιών της ασφαλιστικής κάλυψης, αλλά αυτά, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, αυτά θα τα δει εσωτερικά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα από τη διαδικασία έκδοσης συγκεκριμένων κανονισμών.