Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο, για να συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση. Κάποιοι πολιτικοί κύκλοι έκαναν λόγο για μια συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αδιαμφισβήτητα όμως, μια πιο προσεκτική ανάλυση των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν και μια πιο ουσιαστική επίσκεψη, με ξεκάθαρες τοποθετήσεις αναφορικά με τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Πρώτο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα όμως τόνισε ότι «το κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή», επισημαίνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να επιτευχθεί ο στόχος. Είναι προφανές ότι, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει μια στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα και μια πιο ενεργή εμπλοκή της στις όλες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.
Δεύτερο, ο κ. Παπανδρέου έκανε ξεκάθαρη αναφορά σε ρεαλιστικές επιδιώξεις από τη δική μας πλευρά, τονίζοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Αυτή η μορφή λύσης αποτελεί μονόδρομο για όσους πραγματικά επιζητούν την επίλυση του κυπριακού, και όχι τη διχοτόμηση.
Τρίτο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε αναφορά στη νέα πραγματικότητα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επήλθε με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας και την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, η οποία δίνει ενισχυμένες δυνατότητες στα ισχυρά κράτη να επιβάλλουν τις θέσεις τους. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από τη δική μας Κυβέρνηση ότι, με τα νέα αυτά δεδομένα, επείγεται να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, με την οποία θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τρικλοποδιές όπως η απόφαση του ΕΔΑΔ και το απευθείας εμπόριο.
Τέταρτο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Τουρκία αλλάζει. Τόσο εσωτερικά, με τον Ταγίπ Ερντογάν σε μετωπική σύγκρουση με το κατεστημένο του βαθύ κράτους, αλλά και όσο αφορά τη στάση της απέναντι στην Κύπρο. Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο: είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η επίλυση του Κυπριακού, όσο αυτή συνδέεται με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, αλλά δυστυχώς για τη δική μας πλευρά, η Τουρκία δεν επείγεται για λύση. Συνεπώς, η έγκαιρη εμπέδωση αυτής της πραγματικότητας και του χρονικού παράγοντα, αλλά και η ευνοϊκή στάση της Ε/Κ πλευράς προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου.
Πέμπτο, οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο εφ΄ όλης της ύλης. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ήταν στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ιδιότητα του ως Υπουργός Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, δίνοντας έτσι μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση των Δρούτσα – Νταβούτογλου στην Άγκυρα και η επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Παπανδρέου στην Αθήνα, καταδεικνύουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δρούτσα ότι οι δύο Πρωθυπουργοί «με καλή προετοιμασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μπορούσαν να βάλουν τις βάσεις για μια νέα, φιλόδοξη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Είναι προφανές ότι, και σε αυτό το νέο πλαίσιο, τα δεδομένα για το κυπριακό αλλάζουν, καθώς ακόμη και η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες για να δώσει συνέχεια στη μέγιστη δυνατή ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Τουρκία.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του τόπου οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που απορρέουν από τις δηλώσεις Παπανδρέου και να αξιολογήσουν με υπευθυνότητα και διορατικότητα τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο με μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική θα μπορέσουμε επιτέλους να επιτύχουμε αυτό, που μέχρι στιγμής, φαίνεται σχεδόν αδύνατο.
Σάβια Ορφανίδου
Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ
Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ