Γιατί «Ναι» στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα αναφορικά με την υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά στον Πρόεδρο Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ γιατί η υποβολή της αίτησης θεωρείται υψίστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας.

Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό επανήλθε στο προσκήνιο το Νοέμβριο του 2010 λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ΕΕ-Τουρκίας. Οι πιο κάτω λόγοι καταδυκνείουν γιατί η υποβολή της αίτησης για ένταξη θεωρείται, τώρα, όχι μόνο ωφέλιμη αλλά και αναγκαία:

Πρώτον, ως γνωστό, ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την περαιτέρω εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι το κυπριακό πρόβλημα, καθώς από τη μια, η Κύπρος αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και από την άλλη, η Τουρκία θέτει βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Πριν λίγους μήνες, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πρότεινε πρακτικούς τρόπους παράκαμψης του προβλήματος (αμυντική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συμμετοχή Κύπρου στην επιτροπή ασφάλειας του ΝΑΤΟ), οι οποίοι ενδεχομένως να γίνουν αποδεκτοί από την τουρκική πλευρά, στη βάση ανταλλαγμάτων προς την Άγκυρα (π.χ.οφέλη σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ). Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα εκμηδένιζε την ισχύ που έχει το κυπριακό βέτο και θα άφηνε εκτεθημένη την Κύπρο, η οποία, εάν διατηρήσει την αρνητική της στάση, θα παρουσιάζεται ως η πλευρά που δημιουργεί προβλήματα. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην πορεία των συνομιλιών για το κυπριακό. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι η άμεση υποβολή αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Δεύτερον, μετά από προσπάθειες των ΗΠΑ, διαφαίνεται πως η Τουρκία θα πειστεί να δεχθεί την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος του ΝΑΤΟ στο έδαφος της, με ανταλλάγματα που ενισχύουν τα στρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή. Είναι εμφανές ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη πλήρως την καίρια γεωστρατηγική της θέση, διαπραγματεύεται με τους δικούς της όρους το ρόλο της στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας τη θέση της. Την ίδια ώρα η στάση της Κύπρου πιθανώς να παραμένει το μοναδικό εμπόδιο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αμυντικών σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τις όποιες δυσμενείς συνέπειες αυτό συνεπάγεται για το κυπριακό.

Τρίτον, είναι πλέον γνωστή η προσπάθεια των εμπλεκόμενων μερών για ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι το ΝΑΤΟ «βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις του με τη Ρωσία…η συνεργασία αυτή στην αντιπυραυλική άμυνα θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια αληθινή Ευρωαντλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας», καθώς και οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ…υπολογίζοντας τα αμοιβαία συμφέροντα και την ανάγκη της συλλογικής αντίδρασης στοις κοινές προκλήσεις στον τομέα της πυραυλικής διάδοσης…».

Είναι άξιο απορίας πως γίνεται μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία να έχει απεγκλωβιστεί από τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις, να είναι μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη και να επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ, ενώ μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος να συμπεριφέρεται με όρους του παρελθόντος και να αρνείται να πράξει το αυτονόητο για το εθνικό της συμφέρον.

Τέλος, η υποβολή αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό θα αποδείξει εμπράκτως την καλή της θέληση να συμβάλει στις προσπάθειες διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης και θα αναδείξει τη γεωστρατηγική της αξία, δίνοντας την ευχέρεια στην ΕΕ να αξιοποιήσει όλη τη γεωγραφική περιφέρεια της Κύπρου και όχι μόνο τη περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

Για τους πιο πάνω λόγους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πλην του ΑΚΕΛ, και αυτές που ψήφισαν τον Πρόεδρο Χριστόφια και αυτές που δεν το έπραξαν, ένθερμα υποστηρίζουν την υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ας αναλογιστεί λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις δικές του ευθύνες έναντι του λαού του και ας πράξει επιτέλους το αυτονόητο.

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ