Έχει προοπτική αυτός το τόπος!

Με ρώτησαν πρόσφατα εάν πιστεύω ότι έχει προοπτική αυτός ο τόπος για να πάει μπροστά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγα αυτά που περάσαμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση θεσμών και αξιών. Όλοι μας πληρώσαμε με θυσίες και κόπο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι πολύ περισσότερο.

Πιστεύω όμως πραγματικά ότι αυτός ο τόπος έχει προοπτική και μέλλον. Γιατί αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι την πιο κρίσιμη εποχή, αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια και θάρρος την κρίση. Οι οποίοι, για ακόμη μια φορά μετά το 1974, δούλεψαν με αποφασιστικότητα και μόχθο για να πετύχουμε, αργά αλλά σταθερά, ένα ακόμη μικρό οικονομικό θαύμα. Δεν ήταν βεβαίως εύκολο για κανένα. Αλλά τη δύσκολη ώρα, οι πλείστοι Κύπριοι έβαλαν το καλό του συνόλου πάνω από τα συμφέροντα οποιασδήποτε οργανωμένης ομάδας.

Έχει προοπτική αυτός ο τόπος και μάλιστα μεγάλη. Φτάνει να έχουμε πάρει τα μαθήματα μας από την κρίση και να έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική μακριά από αλόγιστες σπατάλες και λαϊκισμούς. Με την προϋπόθεση ότι θα επιδείξουμε το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος για να υλοποιήσουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε εμείς οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες, και όχι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι ανεπιστρεπτί. Όχι επειδή βγήκαμε από την κρίση και όλα δουλεύουν ρολόι, για να γίνει αυτό θέλουμε ακόμη περισσότερο καιρό και υπομονή. Αλλά γιατί είμαι πεπεισμένη ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία. Να αφήσουμε στο παρελθόν τον κακό μας εαυτό και να βάλουμε το καλό του τόπου μας πάνω από όλα.

Αυτός ο τόπος έχει το πιο μορφωμένο και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό. Έχει δυνατούς τομείς στην οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο τομέας των υπηρεσιών, ο τομέας της ενέργειας. Έχει ένα θαλάσσιο πλούτο, ο οποίος, εάν τον διαχειριστούμε με σύνεση, μπορεί να καταστήσει την Κύπρο ένα από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες στην περιοχή, και μια σημαντική επιχειρηματική και οικονομική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.

Πάνω από όλα, αυτός ο τόπος έχει τη μεγαλύτερη προοπτική εάν καταφέρουμε να τον επανενώσουμε. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μια βιώσιμη λύση του κυπριακού, και η συθέμελη και ριζική αλλαγή του συστήματος μας, θα είναι η διέξοδος σε πολλά αδιέξοδα που βιώνει σήμερα ο τόπος. Η λύση του κυπριακού θα διασφαλίσει την εθνική μας επιβίωση και θα επισπεύσει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε μια περιοχή που φλέγεται. Θα δημιουργήσει την ευκαιρία σε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Ναι αυτός ο τόπος έχει προοπτική. Και η προοπτική αυτή βρίσκεται στα δικά μας χέρια!