Ψυχική Υγεία των Νέων – Άρθρο στην εφημερίδα “Αλήθεια” 09/07/2022

Πριν λίγες ημέρες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού, συζητήσαμε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την ψυχική υγεία παιδιών και πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη για προληπτικό έλεγχο και για αξιολόγηση ψυχικής υγείας και νευροαναπτυξιακών παθήσεων κατά την πρώιμη παιδική ηλικία 0-5 έτη και την παιδική ηλικία 6-12 έτη. Η εν λόγω εισήγηση προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις της Επιτροπής Υγείας της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, τους οποίους και συγχαίρουμε για την εποικοδομητική και σημαντική συμβολή τους στα θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία βρίσκονται ψηλά στη δική μας ατζέντα.
‘Όπως μας ενημέρωσαν οι νέες και νέοι της Βουλής των Νέων, σκοπός της πιο πάνω εισήγησης τους είναι να ανιχνευτούν, σε πρώιμο στάδιο, σημάδια ή παράγοντες ρίσκου με στόχο την έγκαιρη περίθαλψη/ανάληψη ενεργειών όπου χρειάζεται για το κάθε παιδί, ούτως ώστε να μειωθούν ή να προλάβουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, νέα περιστατικά ψυχικών και νευροαναπτυξιακών παθήσεων. Αυτοί οι έλεγχοι σε πρώιμο στάδιο θα αφορούν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρουσιάσει οποιαδήποτε σχετικά σημάδια ή όχι, ακριβώς όπως γίνονται οι έλεγχοι για θέματα ακοής ή όρασης για όλα τα παιδιά.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία και η εν λόγω εισήγηση εμπίπτει στα πλαίσια της πρόληψης για την ψυχική υγεία του κάθε παιδιού. Ο προληπτικός έλεγχος, όπως μας ενημέρωσαν, δεν θα έχει διαγνωστικό αλλά ανιχνευτικό χαρακτήρα, και θα αξιολογεί διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Δ.Ε.Π/Υ και γενικά ψυχικές παθήσεις. Η πρόληψη αυτή γίνεται ακόμη πιο αναγκαία εάν λάβει κανείς υπόψη τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που μας έχουν δοθεί και τα οποία αναφέρουν ότι 1 στους 8 ανθρώπους βιώνουν κάποια ψυχική πάθηση (περίπου 1δις άτομα παγκοσμίως), το 75% των περιπτώσεων αυτών εμφανίζονται από τα 14-15 έτη, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 10% των παιδιών 5-16 ετών έχουν διαγνωσμένη ψυχική πάθηση, αλλά δυστυχώς 3 στα 4 παιδιά δεν λαμβάνουν εγκαίρως σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία.
Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν και η εισήγηση που καταθέσαμε πριν περίπου ενάμιση χρόνο για την προώθηση του θεσμού του νοσηλευτή – επισκέπτη υγείας στα σχολεία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα λειτουργεί προληπτικά στον εντοπισμό ψυχικών νοσημάτων από τόσο νεαρή ηλικία και στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων εν τη γενέσει. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε τότε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ενημερωθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι προωθείται από το Υπουργείο Υγείας η εγκατάσταση νοσηλευτών γενικής και ψυχικής υγείας στα σχολεία, ως εκ τούτου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την πρόοδο σε σχέση με αυτό τον νευραλγικό θεσμό.

Επιπρόσθετα, ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας έχουμε κατά διαστήματα εξετάσει ενδελεχώς τα προβλήματα που προκύπτουν γενικότερα στο χώρο της ψυχικής υγείας και έχουμε ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, όπως είναι άλλωστε και η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερης σημασίας για μας είναι και η επίσπευση της προώθησης του Νομοσχεδίου «Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας», με βάση το οποίο θα ρυθμιστεί η παροχή κοινοτικής φροντίδας σε άτομα με ψυχικές διαταραχές ή ψυχολογικά προβλήματα.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η πρόταση των εκπροσώπων της Βουλής των Νέων είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση για αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος της ψυχικής υγείας των παιδιών, και αναμένουμε ότι τόσο το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη της πρόληψης αλλά και οι αρμόδιοι φορείς εντός ΓΕΣΥ θα δούνε θετικά αυτή την εξέλιξη για την καλύτερη ψυχοσωματική υγεία αλλά και για πιο έγκαιρή και σωστή πρόγνωση και περίθαλψη των παιδιών μας.