Άρθρο στην Αλήθεια 05/06 “Δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τη μείωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων”

 

Προ ολίγων ημερών, συζητήσαμε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού, την ανάγκη για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τη μείωση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διεθνείς μελέτες και στατιστικές καταδεικνύουν ότι οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι, δυστυχώς, η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας ανά το παγκόσμιο. Με βάση το προφίλ υγείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο, οι δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου και στη χώρα μας, είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, με ποσοστό 28% να οφείλετε σε καρδιαγγειακές ή σε υποκείμενες νόσους. Μια από αυτές τις υποκείμενες νόσους είναι και η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, η οποία, όπως καταγράφεται από τις στατιστικές, αποτελεί την αιτία του 85% των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι συνεπώς αναμφισβήτητα ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συχνά υποτιμάται από τους εμπλεκόμενους, εξού και σε παγκόσμιο επίπεδο οι αρμόδιοι μιλούν για ένα «αόρατο εχθρό», μια «αόρατη ασθένεια» ενός «αόρατου έθνους» (invisible nation), το οποίο «έθνος» δεν αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από αυτές τις ασθένειες μέχρι δυστυχώς να είναι πολύ αργά.

Τα πιο πάνω δεδομένα οφείλουν να μας θορυβήσουν και να μας προβληματίσουν ως Πολιτεία, ιδιαίτερα για το πως θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πιο ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας για περιορισμό των κινδύνων αυτών, που απειλούν την υγεία των συμπολιτών μας, σε ψηλό ποσοστό. Τα κυριότερα «όπλα» στην φαρέτρα της ανθρωπότητας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ασθένειες είναι πάντα η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση. Η έγκαιρη διάγνωση των δυσμενών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία είναι αυτό που πρέπει να μας καθοδηγεί στη λήψη μέτρων και στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής που θα έχει μακροπρόθεσμο όφελος, τόσο για την ευρύτερη κοινωνία, όσο και για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων στο σύστημα υγείας.

Συνεπώς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω, προωθήσαμε για συζήτηση την ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, από την ίδια την Πολιτεία. Επισημάναμε ότι στα πλαίσια της εν λόγω Εθνικής Στρατηγικής θα πρέπει να περιληφθούν παράγοντες όπως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η εκπαίδευση του προσωπικού, η αλλαγή κουλτούρας, η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, η άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και η έγκαιρη και αποτελεσματική αποκατάσταση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα, και ιδιαίτερα όσο αφορά τη νέα γενιά.

Όπως έχουμε ενημερωθεί με μεγάλη ικανοποίηση από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, υπάρχει η πολιτική βούληση και η προθυμία να ξεκινήσει άμεσα η ετοιμασία αυτής της Εθνικής Στρατηγικής σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε σε ορίζοντα περίπου ενός έτους να έχουμε ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει και πολιτικές/προγράμματα που ήδη τρέχουν από το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παχυσαρκία και την ανάγκη για άσκηση.

Ως βουλευτές της Επιτροπής Υγείας έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε το όλο ζήτημα μέχρι την ολοκλήρωση της εν λόγω Στρατηγικής. Θεωρούμε ότι τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχει να συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια όλων μας για ένα μέλλον με λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά, και προς τούτο θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την διαμόρφωση αυτών των τακτικών και στρατηγικών που θέτουν ως κύριο μέλημα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και λειτουργούν ως οχύρωση της ανθρωπότητας απέναντι σε αόρατους εχθρούς.