Το μέλλον είναι στα χέρια σας – διαχειριστείτε το με σοφία!

Με τα πιο πάνω λόγια έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο κ. Μαρτένς επεσήμανε πως εάν οι νεότερες γενιές αποτύχουν να πάρουν τα μαθήματα που τους διδάσκει η ιστορία, διατρέχουν τον κίνδυνο να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Και δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις στα κατεχόμενα μας υπενθυμίζουν καθημερινώς ότι πολύ εύκολα τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να επαναληφθούν….

Θα έλεγε κανείς ότι τα πιο πάνω λόγια προέρχονται από ένα πραγματιστή Κύπριο πολιτικό με διορατικότητα, που έζησε τις συνέπειες της διχόνοιας, του πραξικοπήματος και της εισβολής. Και όμως, τα λόγια αυτά προέρχονται από τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία απαριθμεί 265 Ευρωβουλευτές, στις τάξεις της οποίας ανήκουν 14 Αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ.  Ο Πρόεδρος Μαρτένς δεν μάσησε τα λόγια του όπως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ούτε κρύφτηκε πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες. Μίλησε ξεκάθαρα για κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, και με δηκτικό τρόπο έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της, τονίζοντας ότι δεν γίνεται μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ, να είναι παράλληλα μια κατοχική δύναμη. Επεσήμανε, περαιτέρω, πως «οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την ευθύνη να επηρεάσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις στη βάση των αρχών της ΕΕ», στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η ΕΕ οφείλει και πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού. Τα ίδια έλεγε προ ολίγων ημερών και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά ο Πρόεδρος Χριστόφια τα απέρριψε ασυζητητί. Άραγε θα πράξει το ίδιο και τώρα;

Πιο σημαντικό δε ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μαρτένς, χωρίς περιστροφές, επεσήμανε τον πραγματικό κίνδυνο που προκύπτει από τυχόν προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Προς αποφυγή αυτής της αρνητικής εξέλιξης, το ΕΛΚ, μετά από τις άμεσες και εύστοχες παρεμβάσεις τόσο του Προέδρου του ΔΗΣΥ, όσο και του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ και Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Ιωάννη Κασουλίδη, ξεκίνησε μια μεγάλη διπλωματική μάχη για να πετύχει τη συναίνεση μεταξύ των κύριων πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Σε αυτή τη διπλωματική μάχη, μικρή συνεισφορά, βεβαίως, έχει η Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς (35 ευρωβουλευτές), στην οποία ανήκει το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ, ενώ ο, κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια, «φίλος» Σούλτς, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (184 ευρωβουλευτές), στην οποία ανήκει η ΕΔΕΚ, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις πραγματικές του προθέσεις.

Εάν οι τοποθετήσεις του Προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης δεν μας έχουν ταρακουνήσει έστω και λίγο, τότε πιθανώς να το κάνουν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Δυστυχώς επιχειρείται άμεση διασύνδεση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με την επίλυση του κυπριακού. Συνεπώς, σε περίπτωση ναυαγίου, θα υπάρχει ξεκάθαρη απειλή για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε καθεστώς «ταϊβάν». Προ ολίγων ημερών μάλιστα, ο κανονισμός έχει σταλεί για γνωμοδότηση, με την ίδια λανθασμένη νομική βάση, στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, αντί στη Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος, όπως είχε αποφασιστεί.

Την ίδια ώρα, η επικοινωνιακή στρατηγική της Τουρκίας κερδίζει έδαφος, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι αλωνίζουν τα ευρωπαϊκά σαλόνια προωθώντας τα συμφέροντα τους. Παράλληλα, η Τουρκία παρουσιάζεται ως η πλευρά που επείγεται για λύση μέχρι το τέλος του 2010, ενώ έχει ήδη απειλήσει ότι, εάν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση καθεστώτος αυτονομίας των Τ/Κ. Μέσα σε όλα αυτά, παραμένει και ο κίνδυνος αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ περί τα τέλη του 2010.

Εν τέλει, Πρόεδρε Μαρτένς, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου που έχουμε ζήσει την προσφυγιά, τον πόνο, τις κακουχίες, προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που μας αναλογούν για να ζήσουμε όλοι μαζί στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σοφία με την οποία θα διαχειριστούμε το μέλλον μας, παραμένει ένα στοίχημα που επιβάλλεται πλέον να κερδίσουμε…

 

 

Σάβια Ορφανίδου

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ