Συνέντευξη στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ για την υποβολή της υποψηφιότητας μου.

Όνομα: Σάβια Ορφανίδου

Ηλικία: 36

Επάγγελμα: Οικονομικός Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών

Πολιτικός σχηματισμός: ΔΗΣΥ

Επαρχία: Λευκωσία

Είμαι υποψήφια επειδή ως ένας νέος άνθρωπος που ασχολούμαι εδώ και 15 χρόνια με τα κοινά, νοιώθω ότι μπορώ να συνεισφέρω στη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή και στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την Κύπρο μας.  Με στόχο να ζήσουμε σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από κατεστημένα, διαφθορά και αναχρονιστικές νοοτροπίες.

Η αλλαγή βεβαίως δεν επιτυγχάνεται εν μία νυκτί. Πιστεύω όμως ότι έχω τα εχέγγυα για να συμβάλω στη συλλογική προσπάθεια: τις αρχές και αξίες από την οικογένεια μου, την πολιτική προπαίδεια ως στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αλλά και την εμπειρία και τις γνώσεις ως μέλος του στενού Οικονομικού Επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ήταν στο κέντρο των εξελίξεων και διαχειρίστηκε με επιτυχία την έξοδο μας από το Μνημόνιο.

Οι βασικές αλλαγές που επιδιώκω αφορούν κυρίως την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής από τους πολίτες. Είναι βαθιά η πεποίθηση μου ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική. Αυτό που είναι νόμιμο πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ηθικό. Επιβάλλεται να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα με καινοτόμες προτάσεις όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο και το πραγματικό πόθεν έσχες. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία στο δημόσιο βίο. Κυριότερα, επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, όπως αποκρατικοποιήσεις, ΓΕΣΥ, Δημόσια Υπηρεσία, φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Προτίθεμαι να εργαστώ για τη συνέχιση της σταθερής προοπτικής του τόπου μας με στόχο να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όλων. Λέω όχι σε πισωγυρίσματα και αναχρονιστικές νοοτροπίες. Λέω ναι στη συνετή και ορθολογιστική οικονομική πολιτική που μας οδηγεί έξω από την κρίση.

Οι κύριοι τομείς, με τους οποίους προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ ως βουλευτής είναι τα οικονομικά θέματα, μέσω της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού και οι σπουδές και η τεχνοκρατική μου εμπειρία είναι συναφείς. Μπορώ να συμβάλω στην προώθηση μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που θα στοχεύουν στο καλώς νοούμενο συμφέρον του συνόλου, και όχι μερικών ομάδων. Επισπρόσθετα, προτίθεμαι να συμβάλω στην προώθηση ζητημάτων που καταπολεμούν τη διαφθορά, με στόχο περισσότερη διαφάνεια στις δαπάνες του κράτους αλλά και των κομμάτων, που στοχεύουν στην αναχαίτιση της ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, μέσω της παροχής κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, την απασχόληση, την καινοτομία και παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα για στήριξη της επιχειρηματικότητας.