Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΜΑΧΗ 8.5.16

  1. Είστε μία από τους νέους υποψηφίους στην Επαρχία Λευκωσίας. Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει Σάβια Ορφανίδου;

Ναι είμαι νέα και ναι είμαι γυναίκα! Και θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με την τόση μεγάλη απαξίωση που υπάρχει προς την πολιτική και τους θεσμούς, οι πολίτες αναζητούν μια νέα πνοή που θα φέρει μαζί της την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σαφέστατα ένα ρεύμα υπέρ των νέων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν φθαρεί στην πολιτική, και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Όμως, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, τονίζω συνεχώς ένα πράγμα. Ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, οι πολίτες οφείλουν να διαλέξουν τους ικανότερους, αυτούς που έχουν την κατάρτιση και τις γνώσεις, αυτούς που έχουν ταυτότητα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες εποχές που ακόμη έπονται. Πιστεύω ότι έχω τα εχέγγυα για να συνεισφέρω και εγώ στη νέα Βουλή, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολα νομοσχέδια και προκλήσεις: τις αρχές και αξίες που έχω πάρει από την οικογένεια μου, την πολιτική μου προπαίδεια ως στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού τα τελευταία 15 χρόνια, και την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα ως οικονομολόγος, μέλος του στενού Οικονομικού Επιτελείου του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο ήταν στο κέντρο των εξελίξεων και διαχειρίστηκε με επιτυχία την έξοδο μας από το Μνημόνιο. Λόγω αυτής μου της εμπειρίας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις θυσίες και τους κόπους των συμπολιτών μας, αλλά και όλα όσα πρέπει ακόμη να γίνουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη σταθερή προοπτική για έξοδο μας από την κρίση.

  1. Η έξοδος μας από το Μνημόνιο είναι γεγονός, αλλά η έξοδος μας από την κρίση ακόμη έπεται. Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία μας στη μετά-Μνημονιακή εποχή;

Η έξοδος μας από το Μνημόνιο σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Κυπριακή οικονομία, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα των θυσιών και της εργατικότητας όλων των Κυπρίων πολιτών. Είναι βεβαίως και το αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, και της υπεύθυνης στάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος πάντοτε έβαζε το συμφέρον του συνόλου των πολιτών πάνω από το συμφέρον οποιασδήποτε ομάδας ή οργανωμένου κινήματος.

Με την εργατικότητα και με τη βούληση όλων, το τραπεζικό μας σύστημα σταθεροποιήθηκε, με τις συστημικές μας τράπεζες να είναι αρκούντως ανακεφαλαιοποιημένες και με ξένα κεφάλαια. Παράλληλα, στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, δημιουργήθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους περίπου 2.5% του ΑΕΠ σε μόνο 2 χρόνια από την αρχή της κρίσης, το δημόσιο χρέος της χώρας επιστρέφει αργά αλλά σταθερά σε βιώσιμα επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ σε λίγο καιρό, ενώ έχουμε πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,6% για το 2015, μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2011, μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι ίδιοι τις ανάγκες μας από τις διεθνείς αγορές, χωρίς μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Έχουμε βεβαίως ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Καταρχάς, θα πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη συνέπεια μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος που θα διασφαλίσει την ένταξη των κυπριακών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα και θα δημιουργήσει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την έξοδο μας στις αγορές. Παράλληλα, η μετά-Μνημονιακή εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις. Την αναχαίτιση της ανεργίας, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, παρόλο που στα πολύ θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι, με βάση πρόσφατα στοιχεία της eurostat, η Κύπρος αυτή τη στιγμή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ. Την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τα οποία οι τράπεζες οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους έδωσε η Βουλή με περισσότερη αυστηρότητα σε αυτούς που στρατηγικά δεν πληρώνουν. Την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων και βεβαίως, την ανάγκη για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Αυτό που προέχει για να βιώσουμε ουσιαστικά την ανάπτυξη, είναι η συνέχιση της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε δύσκολους τομείς όπως η εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας, οι αποκρατικοποιήσεις στις τηλεπικοινωνίες, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

  1. Ως νέος άνθρωπος, πως οραματίζεστε τη λύση του κυπριακού προβλήματος;

Καταρχάς να επισημάνω ότι στηρίζω απόλυτα τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, στα πλαίσια της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ανήκω ξεκάθαρα στην Κληριδική Σχολή Σκέψης του Πατριωτικού Ρεαλισμού, που πιστεύει ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, μέσα από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, τα δικά μας εθνικά συμφέροντα να συνάδουν με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, και δη της Τουρκίας.

Πιστεύω ότι η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας, θα πρέπει να είναι ο εθνικός στόχος όλων ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πρωτίστως για την εθνική μας επιβίωση. Μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλου του κατοχικού στρατού, την αποφυγή οποιωνδήποτε επεμβατικών δικαιωμάτων ή εγγυήσεων από τρίτες χώρες και βεβαίως, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Επιπρόσθετα, για να μπορέσει να λειτουργήσει το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, θα πρέπει να είναι βιώσιμο, και από πλευράς εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και από οικονομικής άποψης. Η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να προωθεί πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και την απαγόρευση να δημιουργούνται ελλειμματικοί προυπολογισμοί, τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

  1. Τέλος, πες μας λίγα λόγια για το όραμα σου για το μέλλον.

Όραμα μου, αλλά πιστεύω και όραμα όλων μας, είναι να ζήσουμε σε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας, απαλλαγμένη από κατεστημένα, διαφθορά και σκάνδαλα. Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα με καινοτόμες προτάσεις όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ασυμβίβαστο και το ουσιαστικό πόθεν έσχες. Όραμα μου είναι να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, μέσω της επανάκτησης της αξιοπιστίας μας, της επαναφοράς της ηθικής στην πολιτική και της τιμωρίας των υπαίτιων για την οικονομική μας καταστροφή. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτός ο τόπος έχει προοπτική! Έχει το πιο μορφωμένο και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό. Έχει δυνατούς τομείς στην οικονομία, όπως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο ενεργιακός μας τομέας. Έχει πολίτες που πιστεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας και στην απαλλαγή από αναχρονιστικές πρακτικές του παρελθόντος. Για τους πιο πάνω λόγους, ευελπιστώ πως όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία σταθερής προοπτικής για την Κύπρο μας, που δημιούργησε η συνετή διαχείριση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και η σοβαρή και υπεύθυνη στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα τελευταία τρία χρόνια.