Προσωπική συνέντευξη – “Gala style” – 15-02-2015

1. Κα. Ορφανίδου, είστε μια νεαρή και πολύ δραστήρια γυναίκα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας.  Σίγουρα, η ανάμειξή σας στα κοινά ξεκίνησε από μικρή ηλικία.  Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα ως ενεργός πολίτης (π.χ. φοιτ. Χρόνια κλπ);

Απάντηση: Η ανάμειξη στα κοινά προέρχεται από την θέληση του καθενός να προσφέρει για να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η δική μου κοινωνική ανάμιξη ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μέσα από την ενεργό μου δράση στο ΔΣ του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Κύπρου, στο Σύνδεσμο Αγωνιστών, αλλά και σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, την πηγή ζωής! Πρόσφατα μου έχει γίνει μια πολύ τιμητική πρόταση να αναλάβω ως Πρέσβειρα του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Hope in Life Foundation», το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά στη στήριξη άπορων παιδιών, την οποία αποδέχτηκα με χαρά.

Η αγάπη για τον τόπο μου όμως είναι η κινητήριος δύναμη για την εμπλοκή μου στην πολιτική ζωή του τόπου μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ως Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Γραμματέας Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων της Νεολαίας και της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, και ως εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι και στην μετέπειτα μου πορεία, θα μου δοθεί η ευκαιρία να προσφέρω στα κοινά ακόμη περισσότερο, από όποιο πόστο και εάν κληθώ να υπηρετήσω.

2. Ποια θεωρείτε να ήταν τα πρότυπά σας ή και τα κίνητρα σας σε αυτή την πορεία που αποφασίσατε να κάνετε;

Απάντηση: Αγάπη για τον Άνθρωπο και τον τόπο μου, πραγματική θέληση για να σπάσουμε κατεστημένα και να αλλάξουμε νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, ανάγκη για προσφορά! Είναι αρκετά δυνατά κίνητρα πιστεύω! Το πρότυπο μου είναι όλοι αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, έντιμα, με αξιοπρέπεια και σκληρή δουλειά. Ένας από αυτούς και ο πατέρας μου. Θέλω όμως να αναφερθώ και σε μια μεγάλη προσωπικότητα, η οποία είναι η πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά πολιτικών. Ο Γλαύκος Κληρίδης! Ένας αιώνιος έφηβος, ένας οραματιστής και ένας διαχρονικός επαναστάτης. Πάνω από όλα, ένα Άνθρωπος με Α κεφαλαίο.

3. Δύσκολος ο χώρος της πολιτικής για μια γυναίκα ή απλά είναι το ίδιο ανταγωνιστικός μεταξύ των δύο φύλων όπως άλλωστε ισχύει και σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο;  Ισχύει ο ίδιος ρατσισμός φύλων;

Απάντηση: Κακά τα ψέματα. Ο ρατσισμός φύλων ισχύει ακόμη σε πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου. Ιδιαίτερα όμως, ο χώρος της πολιτικής θεωρείται δυστυχώς ο πλέον ανδροκρατούμενος. Λόγω των τετριμμένων στερεότυπων που εξακολουθούν να υπάρχουν ότι «αυτές είναι δουλειές για τους άνδρες». Δεν παραγνωρίζω και την ευθύνη των ίδιων των γυναικών που πρέπει  να τολμήσουν, από τη μια, να πάρουν πρωτοβουλίες και να σπάσουν κατεστημένα, και από την άλλη, να δείξουν εμπιστοσύνη σε γυναίκες υποψήφιες. Για παράδειγμα στη δική μας Βουλή των Αντιπροσώπων, μόλις το 13% των Βουλευτών είναι γυναίκες, δηλαδή 7 στους 56, ενώ οι γυναίκες ψηφοφόροι ξεπερνούν το 50% του εκλογικού σώματος!  Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι υποστηρικτικά μέτρα, όπως το μέτρο της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών, είναι αναγκαίο «κακό», τουλάχιστο για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να…«γυρίσει ο τροχός». Το μέτρο αυτό εξάλλου προωθείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στο χώρο της πολιτικής, αλλά και σε άλλους ανδροκρατούμενους τομείς όπως διευθυντικές θέσεις μεγάλων οργανισμών και Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Θέλω όμως να τονίσω κάτι. Ο χώρος της πολιτικής είναι δύσκολος, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Τα διλλήματα, οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες είναι εκεί. Εναπόκειται στον κάθε ένα να επιλέξει συνειδητά το δρόμο που θα ακολουθήσει και κυριότερα, τι θα αφήσει πίσω του όταν αποχωρήσει.

4. Λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην χώρα μας (οικ. κρίση με ότι αυτό συνεπάγεται), περνάμε και ως λαός, κρίση αξίων και θεσμών.  Ποια θα ήταν η συμβουλή σας / παρότρυνση προς τους νέους, κυρίως, για να ξεπεράσουν τα κακώς έχοντα, χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της ανηθικότητας;

Απάντηση: Ο Δάντης, στο επικό του ποίημα «Η Θεία Κωμωδία» είχε πει χαρακτηριστικά ότι “Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητα τους σε εποχές ηθικής κρίσης”. Πιστεύω ότι αυτή η φράση σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στον τόπο μας εξελίσσεται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση θεσμών, αξιών και ηθικής, και οδηγεί σε μια μεγάλη απαξίωση των πάντων, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά. Και όχι αδίκως. Όμως είναι η απαξίωση, η ουδετερότητα και η ανοχή, λύση; Είμαι βέβαιη πως όχι. Η άσκηση κριτικής σκέψης, η αμφισβήτηση των κατεστημένων και ο συνεχής αγώνας για αλλαγή είναι μονόδρομος για τη νέα γενιά. Εξάλλου πιστεύω ακράδαντα πως η συνεχής προσπάθεια για κάτι καλύτερο, τόσο σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, είναι σύμφυτη με την ίδια την εξέλιξη, την πρόοδο και τη ζωή. Και είναι αυτή που θα αποτρέψει κάθε άνθρωπο από το να κατρακυλήσει, σε αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δάντης, «τις πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση»!

5. Tι θεωρείτε πρόκληση (στόχος) για σας, μέσα στα πλαίσια των επαγγελματικών σας σχεδίων; Είστε κοντά στην επίτευξη;

Απάντηση: Δουλεύω στο Υπουργείο Οικονομικών, και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με μνημονιακά και μεταρρυθμιστικά θέματα. Σε προσωπικό επίπεδο, η πρόκληση είναι να αποδείξω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε, όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, είναι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της οικονομίας και του τόπου μας. Έχουμε περάσει τα πολύ δύσκολα, έχουμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό μας σύστημα, έχουμε νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά μας, τώρα θα πρέπει επιτέλους να θέσουμε σε εφαρμογή όλες αυτές τις διαθρωτικές αλλαγές που έπρεπε εμείς οι ίδιοι να προωθήσουμε εδώ και χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στην εφαρμογή του Μνημονίου και η διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι μονόδρομος για ανάκαμψη, για βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και για να βιώσει στο «πετσί» του ο κάθε πολίτης τον αέρα της αλλαγής.

6. Πως είναι το πρόγραμμα της καθημερινότητάς σας;

Απάντηση: Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει το motto μου είναι δουλειά, δουλειά δουλειά! Συνεπώς εργάζομαι πολλές ώρες καθημερινώς στο Υπουργείο Οικονομικών, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Μετά συνήθως πηγαίνω σε κοινωνικές ή πολιτικές εκδηλώσεις, αναλόγως της ημέρας. Προσπαθώ παράλληλα να βρίσκω και χρόνο για να γυμνάζομαι, γιατί όπως λέει και η γνωστή ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Τα βράδια συνήθως είναι αυτά που αφιερώνω για την προσωπική μου ζωή, με ανθρώπους που αγαπώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής για να είναι καλά. Για μένα η οικογένεια, οι φίλοι, να δίνεις και να παίρνεις αγάπη είναι αυτά που δίνουν γεύση και νόημα στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

7. Αγαπημένος συγγραφέας; …….

Απάντηση: Νίκος Καζαντζάκης! Για την εκφραστικότητα του, τη συνεχή αναζήτηση της υπαρξιακής αλήθειας, το ανήσυχο πνεύμα του, την τόλμη του και την κάθετη ρήξη του με το συμβατικό και το κατεστημένο: δηλαδή την απόλυτη λύτρωση από τα δεσμά του φόβου και της μοιρολατρίας: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος»!

8. Ποιες αγαπημένες συνήθειες σας λείπουν, λόγω φόρτου εργασίας;

Απάντηση: Μου λείπουν πραγματικά οι βόλτες στη φύση. Παρόλο βέρα Λευκωσιάτισσα, από την πλευρά της μητέρας μου κατάγομαι από ένα πανέμορφο χωριό, τον Κάτω-Δρυ, το οποίο προσφέρεται για βόλτες στην εξοχή, εκεί όπου πραγματικά ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα και η ψυχή. Μου λείπει περισσότερος προσωπικός χρόνος για να τα βρίσκω με τον εαυτό μου, μου λείπει χρόνος για ένα καλό βιβλίο, ή για να δω φίλους που έχω καιρό να συναντηθώ. Επίσης εάν είχα περισσότερο χρόνο θα παρακολουθούσα μαθήματα χορού, καθώς λατρεύω τη μουσική και το χορό.

9. Προσωπικό όραμα για το μέλλον της Κύπρου αλλά και για σας την ίδια;

Απάντηση: Η επανένωση της Κύπρου μας είναι η μεγαλύτερη μου επιθυμία. Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι, πέρα από αμφισβητήσεις και λαϊκισμούς, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει αυτός ο τόπος και οι Έλληνες της Κύπρου, είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Είμαι βέβαιη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες του νησιού μας μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είμαι επίσης σίγουρη ότι η επανένωση της Κύπρου θα απελευθερώσει απίστευτες προοπτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίσπευση της ανάκαμψης της οικονομίας μας και του τόπου μας γενικότερα.

Όραμα για εμένα προσωπικά; Εύχομαι υγεία, το υπέρτατο αγαθό. Εύχομαι να συνεχίσω να έχω τη δύναμη να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, να αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω, και να προσφέρω όσο μπορώ, όπου μπορώ. Κυριότερα εύχομαι, όταν θα έχουν περάσει αυτά τα ωραία και παραγωγικά χρόνια, όταν γυρίζω πίσω να εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι έχω καθαρή συνείδηση, καθαρά χέρια και γεμάτη καρδιά.