Περί Αξιοπιστίας ο λόγος

Αξιοπιστία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,

Η Κυβέρνηση να δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα αφήσει την Κύπρο αλώβητη, και εν έτει 2012, η κυπριακή οικονομία να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Η Κυβέρνηση να προσκαλεί την Τρόικα στην Κύπρο για να προσφέρει σωσίβιο σωτηρίας στην κυπριακή οικονομία, και την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ελπίδα του ρωσικού δανείου στην τσέπη, να προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα κατά της Τρόικας χαρακτηρίζοντας την «αποικιοκρατική δύναμη».

Η Τρόικα να υποβάλλει προτάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, και την ίδια ώρα, η ίδια η Κυβέρνηση, χωρίς αντιπροτάσεις, να παρουσιάζεται ως ο προστάτης των συμφερόντων των εργαζομένων ενάντια στις «νεοφιλελεύθερες» και «αντιλαϊκές» πρακτικές που εισηγείται η Τρόικα.

Η Κυβέρνηση να δηλώνει αρχικά ότι θα υπογραφεί το Μνημόνιο με την Τρόικα μέχρι το τέλος Ιουλίου, και να είναι ήδη Σεπτέμβρης και να μην έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επανόδου της Τρόικας στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα που να δικαιολογεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών που ζητά η αντιπολίτευση, και την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου δύναται να συμφωνηθεί με την Τρόικα, με την επάνοδο της στην Κύπρο.

Η Κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, και την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει ότι «η ρευστότητα του κράτους διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, αν όχι και μετά».

Η Κυβέρνηση να κατηγορεί το ΔΗΣΥ ότι χαίρεται με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο γιατί θα επιβάλει τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές του ΔΗΣΥ εις βάρος των εργαζομένων, και την ίδια ώρα, η κυβερνητική πολιτική και ατολμία να εκτοξεύει την ανεργία στο 11% και να οδηγεί μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε λουκέτο.

Τέλος, αξιοπιστία δεν είναι, η Κυβέρνηση να κατηγορεί το ΔΗΣΥ ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των τραπεζών και της εποπτικής αρχής σχετικά με τη μεγάλη έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος στην ελληνική αγορά, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη στο τραπεζικό μας σύστημα.

Αξιοπιστία ΕΙΝΑΙ,

Να έχεις τη διορατικότητα να αντιληφθείς ότι την κρίσιμη αυτή εποχή αυτό που χρειάζεται είναι «η επανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο». Και προς αυτή την κατεύθυνση να δουλεύεις με επαφές και συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Να έχεις την υπευθυνότητα να ζητήσεις σύγκληση εθνικής σύσκεψης για την οικονομία «για επιμερισμό του κόστους και τη λήψη αποφάσεων από κοινού, ώστε οι όροι του μνημονίου να είναι όσο το δυνατό ηπιότεροι για τους εργαζομένους».

Να έχεις τη σοβαρότητα να αντιληφθείς ότι «ο κανόνας της συλλογικότητας και της ενότητας θα ήταν ότι καλύτερο για τον τόπο» αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά.

Τέλος, αξιοπιστία είναι, να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια να μην οδηγηθεί, για ακόμη μία φορά, αυτός ο λαός στη διχόνοια και στην έχθρα. Να μην δημιουργηθούν πάλι στρατόπεδα και κλίκες ανάμεσα στους πολίτες. Να μην υπάρξουν μνημονιακά και αντιμνημονιακά στρατόπεδα. Να μην διχαστεί ο λαός. Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος με ακόμα πιο τραγικές συνέπειες για αυτό τον τόπο.