Οι Ευθύνες των Ελλήνων

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα έφεραν την ιστορική ανατροπή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο κόσμος, όπως λογικά αναμενόταν, τιμώρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, για τα τραγικά λάθη των κυβερνήσεων τους που οδήγησαν την Ελλάδα στη θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Τους τιμώρησε και για τη θετική τους στάση έναντι του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί σήμερα τη μοναδική σανίδα σωτηρίας της χώρας.

Ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα κόμματα που τοποθετήθηκαν κατά του Μνημονίου, εκτοξεύοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Δημοκρατική Αριστερά. Κυριότερα δε, ο ελληνικός λαός, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έδωσε φωνή και εξουσία εντός του Ναού της Δημοκρατίας, στο νεοναζιστικό και φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Δεν αμφισβητούμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, το οποίο αποτελεί προϊόν μιας δημοκρατικής διαδικασίας και είναι απόλυτα σεβαστό. Μπορούμε όμως να ασκήσουμε κριτική. Μπορούμε να μην κλείσουμε τα μάτια στις εξόφθαλμες τραγικές συνέπειες του αποτελέσματος. Και μπορούμε για ακόμη μια φορά να διαπιστώσουμε ότι, στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους, το συναίσθημα και η οργή των Ελλήνων, δυστυχώς, κυριαρχεί της λογικής και της νηφαλιότητας.

Ο ελληνικός λαός είχε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας. Είχε κάθε δικαίωμα να απαξιώσει αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα και να απαιτήσει την αλλαγή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στη δημοκρατία.

Όμως τα τραγικά λάθη αυτών που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και οδήγησαν τη χώρα σε σημείο αβάστακτης οικονομικής λιτότητας, δεν διορθώνονται με πιο τραγικά λάθη που οδηγούν στην ενδυνάμωση ακραίων στοιχείων, είτε δεξιών είτε αριστερών, με φανατισμένη και επικίνδυνη ιδεολογία. Ούτε και η σημερινή κατάσταση ανατρέπεται με την ενίσχυση κομμάτων που θυσιάζουν το συμφέρον του λαού και της χώρας στο βωμό των υπέρμετρων φιλοδοξιών τους και του άκρατου λαϊκισμού τους.

Ναι, ο ελληνικός λαός πεινά. Ναι, ο ελληνικός λαός υποφέρει. Όμως, ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί ότι, στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, χωρίς την πολιτική της οικονομική λιτότητα, χωρίς Ευρωζώνη και χωρίς τη στήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει με ανεξέλεγκτες συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για την Κύπρο. Και σε αυτή τη περίπτωση, η πείνα, ο πόνος και η μιζέρια θα είναι σε πολύ, μα πολύ χειρότερο επίπεδο από ότι είναι σήμερα.

Τα εύηχα και τα ωραία λόγια μπορούν πολύ εύκολα να σαγηνεύσουν ένα ταλαιπωρημένο και κουρασμένο λαό που διψά για λίγη ελπίδα. Τα μεγάλα λόγια, όμως, περί ακύρωσης του μνημονίου της χρεοκοπίας και των βάρβαρων μέτρων και περί εθνικής αντίστασης, δεν μπορούν παρά να τρομάζουν όσους έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι αυτή η έξαρση φανατισμού, αλαζονείας και λαϊκισμού, οδηγεί την Ελλάδα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Όσοι πανηγυρίζουν αυτή τη στιγμή τη νίκη τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πραγματικοί ηγέτες και οι υπεύθυνοι πολιτικοί, δεν είναι αυτοί που γίνονται αρεστοί στο λαό, λέγοντας του αυτά που θέλει να ακούσει και κρύβοντας του την πραγματικότητα. Πραγματικοί ηγέτες είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη σκληρή πραγματικότητα και που με νηφαλιότητα, αξιοπιστία, και πολιτικό κόστος, καθοδηγούν το λαό προς τη σωστή κατεύθυνση, που μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά σίγουρα είναι ωφέλιμη.

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι τα πιο πάνω δεν αποτελούν κριτική μόνο προς τους Έλληνες πολιτικούς. Αποτελούν κριτική και προς την κυπριακή Κυβέρνηση και προς το ΑΚΕΛ, το οποίο, μη αντιλαμβανόμενο, προφανώς, την κρισιμότητα των καιρών, έσπευσε να στείλει συγχαρητήρια επιστολή προς τα αριστερά/κουμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι, «τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών…στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στην κατεύθυνση αμφισβήτησης των αντιλαϊκών επιταγών…οι οποίες οδηγούν στην υπανάπτυξη, στην ανεργία και στην φτώχεια». Των ευρωπαϊκών επιταγών δηλαδή, που η ίδια η Κυβέρνηση συμφώνησε στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και Ευρωζώνης! Και της ευρωπαϊκής πολιτικής που σε λίγο καιρό θα αποτελεί μοναδική σωτηρία και για τη δική μας οικονομία!