Ναι, Μπορούμε!

Σήμερα, 1η Ιουλίου του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του τόπου μας και γεμίζει με εθνική υπερηφάνεια όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Δυστυχώς, είναι καλά γνωστό σε όλους ότι η έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ συνοδεύτηκε από το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα και από το ΔΝΤ. Τα προβλήματα είναι πλέον γνωστά: οι μεγάλες ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και λόγω των αυξανόμενων επισφαλών δανείων των παραρτημάτων στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους για τα έτη, ενδεχομένως, μέχρι και το 2015.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, αυτή την εποχή, τα πράγματα όντως είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Κύπρο. Από τη μια, καλούμαστε να διεξάγουμε με επιτυχία την πρώτη Κυπριακή Προεδρία, ένα τεράστιο εγχείρημα που όμοιο του δεν έχουμε ξανά αντιμετωπίσει, ενώ την ίδια στιγμή καλούμαστε να διαπραγματευτούμε με το Μηχανισμό για το ποσό στήριξης που θα χρειαστούμε, και, κυριότερα, για τους πιο ευνοϊκούς όρους με τους οποίους θα το πάρουμε, βαδίζοντας ουσιαστικά σε τελείως άγνωστο έδαφος.

Θεωρώ, όμως, ότι μια τόσο σημαντική μέρα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, να περάσουμε προς τα έξω αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα ότι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ναι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι ακόμη και τώρα, εάν επικρατήσει η σύνεση, η συλλογικότητα και η κοινή λογική, έχουμε περιθώρια να φέρουμε εις πέρας και τα δύο εγχειρήματα με επιτυχία. Βεβαίως για να το πετύχουμε αυτό, υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε περισσότερο σαν Ευρωπαίοι πολίτες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, δεν προβάλλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της ΕΕ στο σύνολο, τα οποία έχουμε καθήκον και υποχρέωση να προωθούμε. Αυτό σημαίνει ότι  σεβόμαστε και ακολουθούμε όλες τις συλλογικές αποφάσεις, σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους τομείς, είτε αυτές αφορούν την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική διαχείριση, ή τον τομέα ασφάλειας και άμυνας κτλ.

Στα πιο πάνω πλαίσια, επιβάλλεται επιτέλους να αντιληφθούμε ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τους πιο ευνοϊκούς όρους για την εξασφάλιση της στήριξης από το Μηχανισμό, είναι να πείσουμε για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα μας, η οποία, τον τελευταίο καιρό, με λύπη παρατηρούμε ότι «πήγε περίπατο». Δεν υπάρχει περιθώριο πλέον ούτε για εύηχα λόγια και συνθήματα, ούτε και για λαϊκισμούς με προεκλογικές σκοπιμότητες. Είναι η ώρα για δράση, είναι η ώρα να τηρήσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και αυτά που θα δεσμευτούμε στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, επιβάλλεται να ακολουθήσουμε τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δημοσιονομική εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει την Κύπρο, αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού μας τομέα, ο οποίος ενδέχεται να τύχει αναδιάρθρωσης και συρρίκνωσης.

Σε τελική ανάλυση, εάν κάποιος έχει πραγματικά τη θέληση να πετύχει το στόχο του, θα τον πετύχει. Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε την κατάλληλη προετοιμασία για την ανάληψη της Προεδρίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι, έστω και την υστάτη, η Κυβέρνηση θα συμπορευτεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, και μέσα από την ενότητα και τη συλλογικότητα, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο μας. Γιατί πιστεύω ακράδαντά ότι, ναι, μπορούμε! Καλή δύναμη σε όλους μας!